-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
filtracja + napowietrzanie
darecki84
Użytkownik
- Posted: 7 Lut 2014 18:13 - Edytowany przez: darecki84
Witam mam ogromną prośbę o poradę jaką zastosować filtrację czy kupić filtr zewnętrzny jak tak to jaki ,czy zrobić komin i sump najlepiej jakby nie było wewnętrznego filtra i jeszcze sprawa napowietrzania żeby go nie było widać . Mam też pytanie odnośnie oświetlenia czy lepiej w pokrywie czy wiszące nad baniakiem .Jestem bardzo zafascynowany zbiorniczkiem jaki jest tutaj i chciałbym stworzyć właśnie coś takiego
URL
bardzo proszę o porady
luki
Użytkownik
- Posted: 8 Lut 2014 11:34
Zapomniałeś podać informacje bez których nikt nie odpowie na twoje pytanie!
Zacznij od podania wielkości zbiornika oraz planowanej obsadzie.
darecki84
Użytkownik
- Posted: 8 Lut 2014 15:24 - Edytowany przez: darecki84
Faktycznie :-) akwarium będzie 150x60x50h lub trochę dłuższe i wyzsze na 60 ale to jest jeszcze do przemyślenia ponieważ miało być morskie ale to chyba za drogi interes i poświęcenie .Obsada jak coś to trofcie sztuk jeszcze nie wiem ale napewno nie dużo myślałem o 1 lub 2 odmianach
luki
Użytkownik
- Posted: 9 Lut 2014 20:22
Jeśli w przyszłości chciałbyś posolić wodę to sump może być dla Ciebie. Mogł byś już sobie coś tam zacząć kombinować! Jeśli natomiast jest to odległy temat to do słodkiego o jakim piszesz 2 albo 3 kubełki w zupełności wystarczą.
darecki84
Użytkownik
- Posted: 9 Lut 2014 20:47 - Edytowany przez: darecki84
No założyć morskie moglbym i już ale czytałem że jak coś będzie nie tak to konsekwencje są dużo bardziej poważniejsze i nie mam porównania co do kosztów związanych z utrzymaniem takiego akwarium.Jezeli miało być już słodkie to tak jak pisałem bez napowietrzania i filtra wewnętrznego w akwarium a to już chyba do się zrobić tylko w sumpie .
admin
Admin
- Posted: 10 Lut 2014 07:03
Dokładnie tak samo mogą działać w akwarium tylko filtry zewnętrzne. Kubły dzielisz na mechaniczny i biologiczny, a one same w sobie mogą dawać także napowietrzanie. Zakładasz na wylot filtra dyfuzor lub deszczownię i napowietrzanie masz z głowy.
Dodatkowo możesz stosować cyrkulator.
Marta
darecki84
Użytkownik
- Posted: 10 Lut 2014 17:56
Tak tylko myślałem że w sumpie włożę wszystkie żeczy .
admin
Admin
- Posted: 10 Lut 2014 20:10
No to buduj sump:) Pamiętaj tylko, że sump wymaga kontroli, nie jest perpetum mobile.
Marta
darecki84
Użytkownik
- Posted: 10 Lut 2014 22:06
muszę teraz poczytać jak go zaprojektować co tam powsadzać w której komorze ile tych komór i jaki duży.Dziękuje za zainteresowanie.
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ filtracja + napowietrzanie
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM