WITAM
Jestem niestety nieco odmiennego zdania niz roa.
Fakt, filtry eheima są drogie, ale wcale to nie oznacza, że trzeba kupować nowe. Np. na allegro można kupić co prawda używany, ale sprawny i zapewniam, że jeszcze nam posłuży przez ładnych kilka lat. Ja osobiście mam w swoim baniaku 2229 (grzałkę uważam za zbytek - mozna ją kupić oddzielnie i dużo taniej), cały filtr wypełniony jest substratem PRO. Baniak ma 540 l netto i pływa w nim 60 tropheusów (35 ilangi i 25 ikoli) oraz 7 eretmodusów - średnia wielkość ryb to 8-12 cm. To co jest napisane o tych filtrach (chodzi mi o szybki rozkład związków azotu) chyba nie jest przesadą. NO3 mierzone przed cotygodniową podmianą wody nie przekroczyło mi (jak do tej pory) 10-12 mg/l.
Filr ten nie jest oczywiście podstawowym, mam jeszcze kubełek 2217 z grysem koralowym, filtry wewnętrzne i 50 l filtr przesiąkający. Byc może na taki właśnie poziom NO3 składa się to wszystko razem - ale fakt jest faktem.
twkw - pytasz o częstotliwość płukania filtra, ja u siebie mam założoną na rurę ssącą gąbkę, którą płuczę co 2 tygodnie, natomiast wkład filtra planuję płukać nie częściej niż raz na rok oczywiście w wodzie z akwarium.
Pozdrawiam serdecznie
Artur |