Witam,
jeśli spojrzy się do mojego drugiego tematu, to znaleźć tam można informację, że borykałem się z dużym problemem z glonami. Niestety problem nie został zażegnany, lecz tylko osłabiony, tj. ilośc glonów po około tygodniu bez podmian była znośna. Niestety, po wyjęciu Purigenu z filtra ilość glonów zwiększyła się. Działa u mnie filtr kaskadowy Aquael FZN-3 (media to: gąbka jako prefiltr, keramzyt w środku oraz włóknina przy wylocie) oraz filtr hydroponiczny (zasypany keramzytem, obsadzony skrzydłokwiatem). Obsada to 8 sztuk Neolamprologus Brevis.
Parametry wody w moim akwarium:
NH3: 0
NO2: 0
NO3: 20
PO4: 0
pH: 7.8/8.0
Twardości nie mam narazie jak zmierzyć.
Wydaje mi się, że parametry są OK, tylko to NO3 w granicach znośności. Przeczytałem na innych forach o Stosunku Redfielda, którego optymalna wartość to 15. W moim akwarium, przy NO3 20 oraz PO4 0 wynosi on... 3060.
Żeby podnieść PO4 musiałbym kupić odpowiednią sól, czyli K2HPO4 lub KH2PO4 - K2HPO4 w tym wypadku sprawdzi się lepiej, gdyż ma odczyn zasadowy i lekko podniesie mi pH. Chciałbym wiedzieć, czy sól ta (w odpowiednim dawkowaniu) nie zaszkodzi rybom w żaden sposób.
Kolejne pytanie, to czy zastosowanie aldehydu glutarowego byłoby dobrym pomysłem (glony to prawdziwa plaga, tworzą dywany i porastają muszle zbitą warstwą). Z tego co napisał sander w którymś z tematów ilość 4ml aldehydu o stężeniu 25% na 100l wody spowoduje szarzenie oraz śmierć glonów. Jeśli miałby pomóc, zastosowałbym z chęcią, jednak nie chcę szkodzić rybom.
Pozostało jeszcze trzecie i ostatnie pytanie. W związku z podmianami wody, a od dłuższego czasu wciąganiem glonów z podłoża powoli mi się robi w akwarium niedobór piachu i muszę go uzupełnić. Chciałbym wiedzieć, czy piach do piaskownic (bez domieszek) będzie odpowiedni oraz czy trzeba go jakoś odpowiednio przygotować przed dodaniem do akwarium (oprócz wielokrotnego płukania i wygotowania). Czy samo dodawanie powinno być przeprowadzane w jakiś specjalny sposób?
Pozdrawiam,
lipharDYT |