No tak :-) Standardowo moj swiat wywraca sie tu do gory nogami. Przekopujac sie przez wszystkie fora napotkalem na moze 2 wypowiedzi mowiace o ukladaniu kamieni bezposrednio na piasku - te osoby od razu byly odsadzane od czci i wiary :-) Fakt, ze nikt nie mowil o 10cm piasku. To nastepne zaskoczenie - wszedzie "sie pisze", ze zbyt gruby piasek to warstwy beztlenowe itp... Coz, dlatego warto tu zapytac o porade :-)
Pochodzilem troche po sklepach i znalazlem cos odpowiednie, jak mi sie wydaje, kratki malarskie. Mysle, ze to zalatwi sprawe. Tak czy siak Twoj post daje mi do myslenia - myslalem jak zamaskowac kratki, zeby ryby sie do nich nie dokopaly. Jesli naprawde moge dac 10 cm piasku, to tyle mi pewnie z nadmiarem wystarczy i nie musze kombinowac :-) Mozesz to, Marto, potwierdzic?
Tak w ogole, to jestem nieco urazony... ;P Tyle czasu minelo, odzywam sie a Tu nawet mini-pytanka nie ma o to co bede mial w akwarium, jaki biotop, ryby, itp... A ja sie tyle nameczylem, zeby zrobic wlasnorecznie tlo wewnetrzne :-)
P.S. - chyba znalazlem w OBI material, ktory bije wszystko na glowe, o ile jest obojetny dla wody. Nazywa sie toto "Mata do zageszczarki" widzialem to w dwoch kolorach, polprzezroczyste biale i czarne. Grubosc ok. 5mm, o strukturze twardej a jednoczesnie bardzo gietkiej. Cos jak twardy silikon, nie mam pojecia jak to opisac. Trzymajac to w rece, czuc namacalnie, ze spokojnie 50kg mozna na to polozyc bez szkody dla szkla pod spodem. Koszt: ok 80 zl za plachte o wielkosci, powiedzmy, wycieraczki. |