Dzieki za odpowiedz. Co do koloru - mysle, ze Sander ma troche racji. Z drugiej strony moja osobista opinia jest taka, ze kwestii kolorow nie mozna generalizowac. Przeswietlilem troche internet i norma odnosnie kolorow i ich zastosowan nie jest na pewno generalna miedzynarodowa regula. Porozmawialem tez z przedstawicielem "Wodatech". Otrzymalem informacje, ze gabka jest sprowadzana z zagranicy od jednego z wiekszych producentow w Europie. Niezaleznie od koloru, jest sprzedawana masowo do akwariow - w tym takze do wielu sklepow akwarystycznych. Stanowisko firmy jest takie, ze sklady obu gabek sa identyczne, uzyty jest tylko inny barwnik. Jednoczesnie otrzymalem zapewnienie, ze w razie poniesienia szkod spowodowanych przez filtren (zatrucie ryb, itp) firma wyplaci mi odszkodowanie. Coz, brzmi to dosc wiarygodnie. Kupilem gabke ciemnobrunatna...
Jest to byc moze sila sugestii, ale na powiekszonych zdjeciach na allegro gabka ciemna wydaje sie byc inna strukturalnie niz niebieska (tak, jak to mowil Sander). Ma faktycznie "na oko" wiecej zalepionych oczek. Ogladajac ja na zywo, widze, ze ten efekt jest widoczny bardziej na dwoch przeciwleglych do siebie sciankach gabki. Na dwoch pozostalych moja zakupiona gabka takich oczek nie posiada. Przypuszczam, ze ten efekt powstaje na skutek samej technologii wytwarzania i pozniejszego ciecia gabki pod okreslonym katem wzgledem jej struktury. Innego wytlumaczenia nie widze. Musialbym miec takze niebieski filtren, zeby porownac to na zywo. Tak czy siak wydaje mi sie, ze struktura mojej gabki bedzie zapewniala wysoka przepuszczalnosc.
Ostatnia sprawa to zapach: moja gabka przy bliskiej stycznosci z nosem ma dosc nieprzyjemny, "chemiczny" zapach. Mozecie sprawdzic jak to wyglada z gabkami niebieskimi? |