-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Przejście z Malawi na Tanganikę
radekbel
Użytkownik
- Posted: 6 Paź 2015 18:45
Witam. Z góry przepraszam tych co mają obydwa biotopy . A wiec Chciałbym prosić o propozycję do mojego akwarium ( 150x50x50 ) interesują mnie trofeusy . Trochę już się zorientowałem że dobrym rozwiązaniem byłaby hodowla jednego gatunku . W związku z tym które z Trofci byście mi zaproponowali i jakie oświetlenie do nich żeby uzyskać dobry efekt wizualny. Wcześniej bazowałem przy Malawi świetlówkami Aqua glo ( hagena ) . Dodam iż na dnie będzie śnieżno biały piasek ,a na nim serpentynity . Z góry przepraszam za rozpoczęcie nowego tematu który gdzieś się może i wcześniej pojawiał , ale chciałbym mieć jakiś efekt wizualny ( żeby mnie żona z tym akwa. nie wyrzuciła ) -żart.
admin
Admin
- Posted: 6 Paź 2015 20:29
Cześć,
generalnie nie ma znaczenia, który wariant wybierzesz do zbiornika. Zachowania i wymagania są takie same dla całego rodzaju Tropheus. Wybierz wariant, który Tobie sie podoba. Swietlówka o świtle najbardziej zbliżónym do dziennego, nie wybarwiająca. Śnieżno biały piasek? to jaki to jest?
Efekt wizualny osiągniesz tworząc jak najbardziej naturalny biotop. Wtedy ryby będą czuły sie dobrze, a to da odpowiedni efekt.
Marta
radekbel
Użytkownik
- Posted: 7 Paź 2015 08:45
A i jeszcze takie pytanko , może ktoś poradzi mi jak wyglądało by oświetlenie z belką oświetleniową ale krótszą niż długość akwarium . Przy akwarium 150 cm belka stała by na szybach po środku akwarium , boki lekko niedoświetlone . Taka moja kombinacja ... Czy lepiej wrócić do tej "niepraktycznej " pokrywy?
radekbel
Użytkownik
- Posted: 7 Paź 2015 08:47
....a ten piasek "śnieżno biały" jak zapewniał sprzedawca do piasek o nazwie DIAMONT od jednej z firm w Polsce ,na razie jest w worku, wierzę że w akwarium będzie się prezentował dobrze.
admin
Admin
- Posted: 7 Paź 2015 12:11
Nie polecam piasku o takiej bieli. Obawiam sie także, czytajac opis tego produktu, że jest ostry.
W naturze nie ma tak białego podłoża, ryby nie będą sie czuły komfortowo.
Marta
radekbel
Użytkownik
- Posted: 7 Paź 2015 13:29
...piasek jest bardzo miałki , biorąc go w ręce przypomina trochę jak pył ( no może przesada) a jeśli chodzi o tą biel ,czy rybki mogą czuć się źle , i co najlepiej położyć na dno? proszę o radę.
admin
Admin
- Posted: 7 Paź 2015 15:35
No właśnie, zapewne zbyt miałki.
Zwykły piasek do piaskownic. Zakupisz go w marketach budowlanych.
Marta
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Przejście z Malawi na Tanganikę
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM