Witam serdecznie:)
Przeglądam Wasze forum już od kilku tygodni i pochłaniam informacje tutaj dostępne, ale powiem szczerze, że im wiecej czytam tym większy mętlik w głowie;)więc chyba czas przestać czytać a zacząć pisać:)więc...
Akwarystyką zajmuje się już od kilkunastu lat, głównie akwarystyką roślinną, choć miałem tez zbiorniki z z rybami z Malawi, Tanganiki i Amazonii.
W tej chwili mam 50l krewetkarium i 200l roślinne, które to własnie likwiduje bo chce założyć zbiornik z mała tanganiką. W tej dziedzinie specjalistą zdecydowanie nie jestem dlatego zwracam się do Was z prośbą o kilka porad:)
Kilka informacji o zbiorniku:
Akwarium: Fluval 200l (100x40x50)
Oświetlenie: standard i 2 świetlówki T5 Philips Master 39W 840, ale zostana pewnie tylko 2 T5
Filtracja: Fluval 305 i 205,ale do tangi dam 305 i Tetre EX1200
Grzałka: 200w
Parametry wody: jeszcze nie wiem bo dopiero likwiduję roślinny.
W środku będzie piasek i wapień górski, bez roślin.
Planowana obsada:n.brevis, n.similis, j.dicfeldi, alto shell, p.nigripinnis, x.tenuidentata, a.compressiceps red, a.mustax, oczywiście nie wszystko na raz tylko wybrana knfiguracja:)
Generalnie chciałbym, żeby wszystkie strefy akwa były "zamieszkałe", czyli coś w toni, coś w skałach i coś na dnie, jeśli da radę.
Przejdę do pytań bo się rozpisałem;)
1.Czy do tych ryb zostawić niebieskie tło czy zmienić na czarne?chodzi o wybarwienie ryb.
2. do Fluvala 305 chcę wrzycić tylko gres koralowy o 2 gradacjach a do Tetry bio balle, ceramikę i gąbkę - dobrze będzie?
3. Czy filtr zdezynfekować chloraminą?w sumie to bedzie zupełnie inna flora.
4. Odnośnie aranżacji to pewnie wszystko zależy jaką obsadę wybiorę?
Na razie tyle, ale w głowie mam więcej, później Was pomęczę;)
Bardzo proszę o porady, jeśli coś chcę zrobić bez sensu to proszę piszcie:)
pozdrawiam
Daniel |