-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Bufor pH + twardość wody
Sebi
Użytkownik
- Posted: 11 Sier 2016 09:46
Jakie polecacie preparaty do buforowania pH i utrzymania twardości wody. Sam obecnie używam Seachem Buffer Tanganika, ale nie jestem zadowolony, ponieważ ryby po podmianie ocierają się przez kilka dni, a później jest już ok. Myślę nad zmianą preparatu. Co byście polecili. Może JBL AquaDur Malawi/Tanganika. Preparat Seachem dobrze utrzymuje pH i twardości, ale ryby się drapią po nim. Może ktoś ma doświadczenie z tym preparatem i tylko u mnie jest tylko problem.
bpiotrow
Użytkownik
- Posted: 11 Sier 2016 21:43
Ja tez uzywam soli Seachem i u mnie nie ma tego problemu. Moze to wina konkretnej partii soli, albo czegos jeszcze co powoduje nadmierna wrazliwosc ryb.
iro
Użytkownik
- Posted: 14 Sier 2016 18:08
Ja jade plus-minus wedle tego u mnie w kranie kh-2 gh-4 wiec radzic sobie trzeba
http://www.mchportal.com/fishkeeping-mainmenu-60/w ater-the-environment-mainmenu-77/43-water-the-envi ronment/58-aquarium-salts-aquarium-additives-miner al-salts-aquarium-chemistry.html
marcino8819
Użytkownik
- Posted: 19 Paź 2016 13:32
iro, te dane w tabelach są w gramach?
Wszystko mieszasz razem? W jakiej wodzie RO?
iro
Użytkownik
- Posted: 21 Paź 2016 23:18
Przeliczył to na małe łyżeczki ale popatrz jakie on ma parametry wody.Mieszam osobno.Sodę dzień wcześniej ale nie zawsze.Sypie tylko albo aż to- sól gorzką,sodę,chlorek potasu i raz na dwa-trzy tyg.sól nie jodowana parę łyżeczek wszystko oczywiście przy podmianach 100L.
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Bufor pH + twardość wody
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM