-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Parametry wody.
Sebi
Użytkownik
- Posted: 11 Paź 2016 11:42
Moja woda kranowa ma parametry: pH 7,40; EC 802; KH 14; GH 13. W celu jej uzdatnienia przepuszczam ją przez filtr węglowy i otrzymuję wodę: pH 7,8; KH 14; GH 10; EC 800. Następnie dodaję Seachem Tanganyika Buffer i wlewam do akwarium. W akwarium mam wodę pH 8,1; KH 13; GH 10. Czy powinienem stosować bufor? Po jego dodaniu woda staje się lekko mętna i ryby zaczynają się ocierać o podłoże. Taka sytuacja ma miejsce do momentu zaniku zmętnienia. Może bufor podawać do wody pozostawionej na 24 godziny w celu jego rozpuszczenia?
bpiotrow
Użytkownik
- Posted: 13 Paź 2016 14:54
W sumie PH 7,8 nie jest takie złe, ale 8,1 lepsze. Ja też stosuję ten bufor i też czasami jest zmętnienie, ale u mnie nie ma z tym problemu. W zasadzie to nawet powinno się rozpuszczać w jakimś pojemniku wcześniej. Te sole w miarę łatwo się rozpuszczają.
Sebi
Użytkownik
- Posted: 13 Paź 2016 15:23
A jakie pH i KH utrzymujesz za pomocą tego buforu? pH koło 9 jak podaje producent? Czy podajesz jeszcze sól Cichlid Salt Seachem jak zaleca producent czy tylko sam bufor?
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Parametry wody.
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM