Zaprojektowałem sobie podstawę:
Jakich profili powinienem użyć do budowy podstawy pod akwarium o wymiarach 200x70x60(wys); szkło 12 mm; 840 litrów brutto. W akwa będzie tanganika, więc dojdzie nieco kamieni (ale bez przygięć). Szacuję, że waga zbiornika z piaskiem i kamieniami zamknie się w 1100 kg.
Najbardziej liczę tu na informacje od akwarystów którzy posiadają podobne lub większe zbiorniki, no bo w końcu na czymś mają je ustawione, ale nie śmiałbym pogardzić innymi opiniami.
Podstawa będzie spawana z profili kwadratowych. Jej wymiary to 204x80x55(wys).
Zależy mi na solidnej konstrukcji, ale muszę też mieć na uwadze że jakoś będzie trzeba to wnieść do mieszkania i nie zamierzam robić konstrukcji o kilkukrotnie większej nośności. Zgodnie z moją wiedzą (niewielką) na poruszany temat biorę pod uwagę:
profil ______ waga podstawy
50x50x4 ___ 118 kg
50x50x3 ____ 89 kg
40x40x4 ____ 94 kg
40x40x3 ____ 72 kg
Jestem otwarty na każdą sugestię i opinię.
Sprawa druga, to przeniesienie części ciężaru na ścianę. Wymyśliłem, aby wykorzystać do tego celu kotwy chemiczne z gwintowanymi prętami o średnicy 10 mm wpuszczone na głębokość 9 cm. Czy 6 szt rozmieczczone tuż pod blatem (te trójkątne wstawki na obrazku) wystarczą? Przed przykręceniem podstawy do sciany zostanie ona wypoziomowana (betonowa wylewka w celu skorygowania nierówności). Nie przewiduję żadnych śrub/stopek poziomujących.