Witam wszystkich forumowiczów !
W moim pierwszym poście chciałbym wam przedstawić moje akwarium (akwarystyka jest ze mną od dziecka, wcześniej były towarzyskie zbiorniki o litrażu <100l i ostatnio 128l). Teraz przyszedł czas na projekt większego akwarium i zawsze fascynujący mnie biotop jeziora Tanganika.
Po krótce przedstawiam opis mojego akwarium.
1. Wymiary 150x50x50, pojemność 375l
2. Pokrywa aluminiowa wklejona i dwie belki oświetleniowe 2x54W (pracują po 4h dziennie, nigdy równocześnie)
3. Filtracja zewnętrzny eheim 2028 zasypany ceramiką biobalami i zeolitem oraz wewnętrzny aquael circulator 2000 z gąbką
4. Aranżacja biały piasek kwarcytyczny grubości 1-2cm jedna wyspa z kamieni (odzysk z ogródka babci, stare dziadek dawno nawiózł, może ktoś wie co to za kamień?), tło zewnętrzne poster firmy juvel naklejony na dedykowany klej
5. Zbiornik wystartował 19.07.2017 z dwoma gupikami i kilkoma litrami wody z ustabilizowanego zbiornika. Parametry wody w kranie: pH 7,3; twardość ogólna 17,5 st.niem. Temp 25-27st C . Parametry na dzień dzisiejszy (30.07.2017): NH3 1-2mg/l, NO2 0,05-0,1 mg/l, NO3 10mg/l (w kranie 5mg/l). Dziś zauważyłem pojawienie się glonów nitkowatych najprawdopodobniej zielenic. Gupiki niedługo wrócą do swojego pierwotnego akwa.
6. Planowana obsada: Tropheus lunangwa south 22szt. (F1,F2) 5 dorosłych osobników F1, reszta F2 różnej wielkości + erytmodus cyanostictus 1 -2 pary.
To tak na wstępie, mam nadzieję uniknąć kardynalnych błedów... sporo doczytuję o biotopie ale rodzi się we mnie dużo niepewności. Glony napewno świadczą o tym, że zbiornik jest jeszcze mocno nieustabilizowany i niedojrzały. Boję się filtracji bo tylko 7l wkładów w kubełku. Wydaje mi się również, że mam za mocne oświetlenie... i przerybienie. Cały zbiornik razem z pokrywą kupiłem używany za śmieszne pieniądze na lokalnej giełdzie więc nie było wybrzydzania, a w dodatku w środku było pudło po eheimie 2028, które okazało się być pudłem z nowym eheimem 2028.
Najdroższy jak dotąd był stelarz który wykonałem z profili stalowych 40x40x3mm i obudowałem deskami bukowymi (blat i fronty + pleksa mleczny opal) oraz cegiełkami.
Nie chcę pisać kolejnych postów typu jakie oświetlenie filtracja itp. bo chciałbym samemu się wykazać :) Jeśli coś was doświadczonych chodowców tanganiki niepokoi jednak bardziej niż mnie i zauważacie jakiś błąd krytyczny w tym wszystkim to proszę o komentarz.
Ryby oczywiście wpuszczę po ustabilizowaniu zbiornika.
https://drive.google.com/file/d/0B4hvYLf5UhwKN3YzR WxSZEczWUk/view?usp=sharing