Witam serdecznie forumowiczów,jest to mój pierwszy post tutaj i chciałbym was gorąco przywitać:). Trochę informacji o moim zbiorniku który wystartował 04.10.2018 300 l 120x50x50 + 70 l sump Wystrój,łupek czarny 70kg oraz 15 kg piasku Oświetlenie aquael leddy slim 36 w Filtracja w sumpie to wkład gabkowy 30 ppi ,wata filtracyjna jbl symec,120 szt biobali oraz 5 l ceramiki,woreczek muszli Za obieg odpowiedzialna jest pompa Jecod dcp-5000 Tem 25 s
Planowana obsada : Julidochromis marksmithi (regani Kipili) WF docelowo para
Paracyprichromis nigripinnis Chituta Neon Head WF 10 szt
Synodontis POLLI White 4-5 szt lub Calochromis macrops 4 szt
Altolamprologus compressiceps Gold Head Kambwimba WF docelowo para
Po 3 dniach od startu testy pokazują : ph 7.6 jbl nh3 0.5 zoolek no2 0.025 zoolek no3 1 zoolek
A to parametry wody w kranie robione w laboratorium :
ogólny węgiel organiczny 1,7 mg/l
ołów 2,4 qg/l
rtęć poniżej 0,3 qg/l
selen poniżej 3 qg/l
siarczany 16,2 mg/l
srebro poniżej 0,001 mg/l
twardość ogólna 86 mg/l
sód 8,8 mg/l
żelazo 23 qg/l
amonowy jon 0,15 mg/l
antymon 0,5 qg/l
arsen poniżej 1 qg/l
azotany 3,2 mg/l
azotyny poniżej 0,050 mg/l
bor 0,021 mg/l
bromiany poniżej 3 qg/l
chlorki 9,6 mg/l
chrom poniżej 1 qg/l
fluorki 0,11 mg/l
glin(aluminium) 27 qg/l
kadm 0,29 qg/l
magnez 3,2 mg/l
miedz poniżej 0,010 mg/l
nikiel ponizej 2 qg/l
stężenie jonów wodorowych 7,2 ph (tem.pomiaru 24.7)
Dodam,iż wodę do zbiornika przepuściłem przez Filtr sedymentacyjny (mechaniczny) polipropylenowy oraz Filtr liniowy węglowy wygładzający AICRO. Taka też wodę używam do automatycznej dolewki oraz będę używał do podmian. Bakterie jakich użyłem na start to Microbe lift specjal blend wg dawek producenta
Chciałbym się Was poradzić czy dodać jeszcze jakiś wkład do sumpa np żwir koralowy i w jakiej ilości? ewentualnie grys dolomitowy pastelowy taki dostępny w obi nada się ?
Czy stosować sodę oczyszczoną ?ewentualnie w jakich ilościach,rozmyślam także wpuszczenie paru żyworódek by przyśpieszyć proces dojrzewania.
Pozdrawiam |