Przyjaciele uczeni!!!
Przeczytajcie (którzy piszecie!!!) od początku jeszcze raz cały ten temat, tyle że... z perspektywy człowieka, który nie zamierza robić doktoratu z hydrobiologii Wielkiego Rowu Afrykanskiego, ze specjalizają Tanganiki...
Sam siebie (mam nadzieję) nie zaliczam do ludzi "ograniczonych"... Należę do "mensy", skończyłem 2 kierunki studiów... (UJ i AE). Ale żeby zrozumieć wasze polemiki dotyczące twardości ogólnej, węglanowej, ich zmian pod wpływem danych rodzajów kamieni, żwiru (geologia), uzdatniaczy (chemia), itp., musiałem siedzieć kilka godzin w "sieci" i mojej domowej "bibliotece", "doktoryzując" się nad tym tematem. Dla mnie super!!! - poruszyliście wątek, który sobie pogłębiłem przed "odpaleniem" baniaka z trofciami i o te doświadzczenia jestem bogatszy.
Nie wiem tylko, czy wszyscy, którzy zaglądają na to forum, będą tak dociekliwi i zdeterminowani w założeniu porządnego biotopu, jak ja... W końcu chodzi chyba o to, żeby zarazić naszą piękną tanganikańską pasją jak największą ilość zainteresowanych akwarystów, bez wchodzenia w egzegezę pojedynczych wątków, którą tak naprawę nikt z tzw. "nowych" nie zrozumie... (moim zdaniem egzegezę można uprawiać na privie, co sam z pasją z jednym z Was prawie codziennie czynię...).
Jeśli można, to bardziej dla wszystkich - co dolać do "kranówy" (Ph każdy miał w 7 klasie SP), jakich kamieni i żwiru nie dawać itp. Nie każdy z nas jest po uniwerku...
Pozdrawiam
Marcin
Ps. |