Witam!!
Robercie co to jest ta pianka? Czy jest to może gruba , zielona żyłka firmy Sera?
Moim zdaniem wegiel jest zbedny w tym skladzie wkladów.
Jeżeli ma to byc filtr biologiczny to na pewno musiśz nieco spowolnić przeplyw przez ten filtr. Moga do tego posłuzyc np. zawory regulowane na weżach. Dobrze jest również założyc na wlot filtra (rura ze smokiem) grubsza gabke jako przed filtr. Któras bedziesz co jakis czas płukał nie ruszajac kubla co jest bardzo ważne (im mniej bedziesz ingerował w kubeł tym lepiej). Ja osobiscie włożyłbym gabke w komorze do której wpada woda dlatego żeby jak najmniej zanieczyszczać wlaściwe złoże biologiczne. Jako zloza biologicznego mozna uzywać ceramike bio (inna jest ceramika do filtracji mechanicznej), włoknine bio (Sera), kruszec koralowy, bio kule (chociaz wydaje mi sie że bardziej efektywne sa one w filtrach zraszanych/ przesiakajacych gdzie nie sa zaleane woda), lawa wulkaniczna lub inne podobne wklady naturalne (bardzo duzo porów) itp.
Ja bym zalozył deszczownice i zobaczyl jak to bedzie pracowac, tylko umieściłbym ja tuz nad powierchnia wody (dodatkowe natlenianie i zapobiega tworzeniu sie czasami korzuchowi bakterii na powierzchni).
Spowolnienie filtra musisz ustalic powiedzmy doświadczalnie.
Bialy nalot mozna usunąć chemicznie np. octem lub mechanicznie czyli zyletka. Z tego co pamietam sa chyba jakieś specjalne plyny do usuwania takich nalotów do kupienia w slepach zoo.
Koral wlozylbym do ostatniego koszyka, czyli na wylocie wody.
Pozdrawiam leszek |