Jacku jezeli chodzi o zapchanie sie komina bioballami to moim zdaniem bedzie to trudne, a raczej chcialem powiedziec powolne. Wydaje mi sie ze bedzie tam raczej swobodny przeplyw miedzy kulami i dlatego proces zapychania bedzie spowolniony. Mowie o zlożu zraszanym. Na pewno szybciej zapcha sie komin wypelniony wloknina lub gabkami, ale to ma rowniez swoje plusy woda wplywajaca do sumpa bedzie lepiej oczyszczona, ale wtedy nie ma mowy o zlozu zraszanym A moze jakas kombinacja z tymi podlozami filtracyjnymi? Nalezy zadac sobie pytanie: jaka role ma spelniac komin? Czy to ma byc przed filtracja do sumpa, czyli komin z wkladem mechanicznym, czy ten komin ma juz spelniac role po czesci filtra mechanicznego i bilogicznego, czy tylko ma byc filtrem biologicznym (zloze zraszane)?
Co do zaleznosci pojemnosci akwarium do pojemnosci wody filtrowanej w sumpie to na pewno cos znajdziesz w interencie na stronach z akwarystyka morska lub fforach akwarystycznych w dziale "zrob to sam".
Ja mam gdzies w swoich natatkach podane te zależnosci ale nie chce pisac "na czuja" dziwnych rzeczy, dlatego sprawdz to sam a zobaczysz ile sie jeszcze przy tym dowiesz, rowniez o wkaldach do filtrow.
Jezeli chodzi o zamontowanie dodatkowej glowicy, to ja jestem jak najbardziej za takim pomyslem. Zawsze masz cos pod reka w czasie awarii sumpa i dodatkowe dotlenianie w akwarium. W przypadku Tanganiki to wazny pareametr - zawartosc tlenu w wodzie.
Leszek |