Słow kilka o chloramfenikolu czyli detreomycynie.Działa na bakterie Gram (+),Gram(-) riketsje i duże wirusy.W trakcie leczenia tym antybiotykiem konieczne jest podawanie witamin B2,B6,B12,K,-gdyż wywołuje ich witaminozę.Można stosować go łącznie z tetracyklinami-np-doxycycliną-wtedy ich działania sumują się.I takie leczenie wskazane jest w ciązkich inf bakteryjnych.Należy wówczas witaminę B2-podawać po kuracji-gdyż podawana łącznie z doksycykliną inaktywuje ten antybiotyk.
Innymi msłowy -jeśli leczymy doksycykliną -witaminy po a nie w trakcie kuracji!!!!!!.
Chloramfenikol jest antybiotykiem wywołującym dużo mniej powikłań u zwierzą niż u ludzi.
Jest on prawie nierozpuszczalny w wodzie,dobrze natomiast wchłania się z przewodu pokarmowego-musi być więc zjedzony.
Floramphenicol jako substancja lecząca nie jest dopuszczona w Polsce do leczenia ,dla ludzi,nie znalazłam więc żadnej info o nim.Ale jest na pewno pochodną chloramfenikolu-może mieć jednak inne parametry fizykochemiczne-np może być lepiej rozpuszczalna w wodzie, i mocniejsza,lub słabsza-nie wiem.Na pewno jest to antybiotyk z tej samej grupy.dopuszczony do leczenia zwierząt.
Najlepiej jest poprosić weterynarza u którego go kupiłeś o ulotkę do leku-na pewno ją ma.
Jakby Ci się udało ją skserować i przesłać mi -to powiem Ci więcej.Ale zapytaj najpierw weterynarza. |