witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory miałem zbiornik 240l z malawijskimi mbuna. Obecnie jestem na etapie jego sprzedaży i zakupu zbiornika 180x45x50h 405l. W związku z tym mam kilka pytań i propozycji, do których proszę ustosunkujcie się.
1. Jaką filtrację zastosować? Dysponuję kubełkiem fluval 305 i głowicą PH 402 z gąbką. Czy to wystarczy? Czy nie należałoby dokupić drugi kubełek?
2. Jako napowietrzanie pracować będzie PH 402, sprawdzał się w malawi. Dodatkowo ruch lustra wody wywołany wylotem wody z kubełka. Wystarczy czy po prostu kupić pompkę i długą kurtynę powietrzną?
3. Grzałka 200W myślę, że spokojnie wystarczy. W mieszkaniu mam stosunkowo ciepło, ewentualnie później dołożę w miarę potrzeb.
4. Oświetlenie 2x58W. Wiem, że akurat światło nie jest niezbędne do szczęscia trofikom, ale zbiornik ma pełnić rolę akwarium również ozdobnego, więc myślę, że dwie świetlówki o tej mocy nie zrobią krzywdy rybom.
5. Podłoże i wystrój. Piasek kwarcowy. Jesli znajdę to może piasek dolomitowy albo bardzo bardzo drobniutki grysik. Kamole to trochę lawy wulkanicznej i kamienie kwarcowe oraz dolomity
6. Rośliny: vallisneria i anubias, nie za dużo, żeby tylko trochę udekorować zbiornik.
Oczywiście w akwarium będą pływać trofiki, nie planuję żadnych mięsożernych. Jakie gatunki polecacie, w jakich ilościach?
Dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie oraz konstruktywną krytykę :) |