Ja mam 312W na swoj baniak przy 60 cm wys. i nie narzekam zeby tego swiatla bylo za duzo. Juz kiedys to dyskutowalismy ze ciemnosc w tandze to zabobon, jak wyszla sprawa ze T5 i AM OW jest dobre dla Tangi - a swoja droga porownywal ktos z Was widma siwatla, czy przyjelismy na wiare to co powiedzial kiedys Jacek ?
Przeciez to jezioro oswietlone jest niezla zarowa jaka jest slonce i to bardzo ostre, a trofcie nie plywaja za gleboko w ciagu dnia i naturalne jest dla nich ostre swiatlo (tak mi wydaje sie, bo i glony w ciemnosci slabiej rosna - te smaczne :-) )
Bogdan
ps. Tak Leszku kiedys zainwestowalem w niemieckiego Profiluxa (wiesz mam swira na punkcie techniki, ale jak zapala sie swiatlo i powoli rozjasnia to rybcie wykazuja zero stresu z tego tytulu, te chmury to bajer, ale sympatycznie to wyglada, ba jest symulacja wschodu slonca i burzy, ale to wylaczylem - uznalem ze to wkurza ryby - podejrzewam ze w ktorejs przyszlej wersji softu da zaladowac sie wspolrzedne Tanganiki i bedzie swiecil jak w Afryce - szer i dlug geogr. mozna wprowadzic juz dzisiaj, ale to pusta opcja jak na dzisiaj - ale ma to juz komputer IKS tylko jest x razy drozszy) - wolalbym za to miec jak Ty inne zbiorniki/ryby ale niestety moge miec tylko ten jeden. Sorki Jacku ze zaklocam Twoj watek. |