Witam!!
Jezeli chodzi o zbiornik to ja jednak wybralbym wariant z wieksza szerokoscia o ile jest taka mozliwosc.
Jezeli chodzi o sumpa to wiadomo zawsze to wspomoze filtracje w akwarium. Twoje rozwiazanie jest proste i o to chodzi. Ale czy to jest typowy sump, chyba nie. Ja ztwojego rozwiazanie raczej zrobil filtr tackowy. Ale zaznaczam mialby byc on wspomagajacy a nie glowny. W tym filtrze rozwijalaby sie bilogia, a na wejsciu do tego filtra wystarczy dac prefiltr (filtracja wstepna). Dlaczego ja bym tak zrobil? poniewaz Twoje rozwiazanie ma uklad pionowy i tu swietnie nadaje sie na filtr tackowy. Regulacje wody mozna ustawic za pomoca zaworow (chodzi o to aby byl powolny, swobodny prezplyw wody, bio - kule nie musza byc zalane woda, a nawet jest wskazane zeby nie byly). Sump wedlug mnie, ale moge sie mylic, ma uklad typowo poziomy i woda pokonuje droge miedzy przegrodami w filtrze ktore oddzielja poszczegolne komory z wkaldami filtracyjnymi, im wiecej komor tym lepiej. Nalezy rowniez pamietac o zabezpieczeniu na wypadek awarii pompy w tym filtrze lub barkau zasilania. Zabezpieczenie to mialo by polegac na uniemozliwieniu przelania sie wody nie wypompowanej (po awarii pompy) z filtra. Jednym ze sposobow moze byc umoieszczenie na odpowiedniej wyskosci w akwarium rury ssacej wode z akwarium. po wypompowaniu odpowiedniej ilosci wody z akwarium poziom wody jest obnizony i woda przestaje byc zassana do filtra , czyli w Twoim przypadku jak dobrze rozumiem byloby to ok. 45 litrow.
Nic nie napisales jakie ryby bedziesz tam trzymal i w jakiej ilosci. Przy objetosci akwarium ok. 450- 500 litrow mysle ze polaczenie dwoch filtrow zewnwtrznych (np. kubelkowych) i jeden wewnetrzny powinno wystarczyc, ale taki filtr bilogiczny tackowy na pewno pomoze w filtracji i zbiornik bedzie bardziej stabilny bilogicznie.
Leszek |