Chodzi mi o ryby (trofeusy, akwarium za male), ale rowniez o filtracje, jej rozwiazanie w tym zbiorniku. Moim zdaniem proponowane rozwiazania podawane przez Was stosowane sa raczej do wiekszych zbiornikow (sump, panel obok akwarium). w tym przypadku jest to akwarium 200 litrow, gdzie na pewno bedzie troche kamieni i podloza czyli wody bedzie jeszcze mniej.
Jezeli podajecie takie rozwiazania to od razu podajcie Sławkowi np. moc pomp ktore powiennien zastosowac, bo on w sumie o to pyta.
Slawku z filtracja mechaniczna nie ma problemu. Jezeli bedziesz tam hodowal spokojniejsze i mniejsze ryby to na pewno wytarczy jedna duza gabka w akwarium. Ja jednak skupilbym sie rowniez na filtracji bilogicznej. Wklady taskie umiescilbym w filtrze zwenetznym (kubel). Moc kubla zastosowalbym ok. 2 razy wieksza niz jest akwarium, ale nie wiecej. Podloze bilogiczne powinno byc powoli oplywane przez wode. Najlepiej jakbys mial mozliwosc tlumienia tego przeplywu. Pamietaj o prefiltrze na wlacie od filtra bio.
Daje ci przyklad filtracji mojego zbiornika 200 litrowego z Xenotilapiami: 1x filtr biologiczny Ferplast 7, 1x AquaClear 200 (wklad gabka+koral). W zbiorniku sa rowniez rosliny.
Na pewno nie jest to przyklad filtracji do akwarium z trofeusami, ale moim zdaniem masz za maly zbiornik na te ryby. |