Po kolei:
umieściłam ja w akwarium wraz z lekarstwem
Jakim lekarstwem? Generaltonic?
Szanuję firmę Tetra, ale nazwa leku pachnie mi cudownym specyfikiem na wszystko, czyli... na nic. Obym się mylił. Doczytałem naprędce, że Generaltonic zwalcza pasożyty i bakterie, nie potwierdzam, nie zaprzeczam - nie znam składu, ale Twoja ryba ma też najprawdopobniej grzybicę. Myślę, że potrzebne tu leczenie skojarzone - dwoma sprawdzonymi lekami o określonym spektrum działania.
akwarium ma 25 litrów, pompkę, grzałkę i roślinkę
Mały ten szpitalik, na przyszłość pomyśl o jakimś 50 litrowym... w takim szkiełku ryba może się stresować, co zniweczy terapię... no ale jest co jest. Zapewnij jej tam spokój.
Jaką pompkę? Wody, czy powietrza? Potrzebny jest filtr. Może być taki gąbkowy, napędzany pompką powietrza.
Roślinkę wyjmij, możesz włożyć jeden kamień.
Jak dlugo trzymać chorą rybkę odizolowaną i czy w tym czasie dolewać lekarstwa??
Trzeba się stosować do info na ulotce leku.
jaką temperaturę utrzymywać w akwarium z chora rybką a jaka w głównym zbiorniku
Ok. 26 stopni C. Niższą stosuje się przy rybach nie karmionych.
2. Czym karmić chorą rybke i jak często
Generalnie ryby karmi się w miarę możliwości - 2, 3 razy dziennie, maluchy częściej. Nie karmi się ryb z podejrzeniem chorob układu pokarmowego. Ty powinnaś urozmaicać dietę, ale nie gwałtownie - podstawa to pokarm stosowany do tej pory i stopniowo coraz większy udział innych pokarmów dla ryb roślinożernych.
w głównym akwarium zrobiłam podmiane wody
OK. A pamiętałaś o soli?
Jagoda, każdy Ci tu chętnie pomoże, akurat wypadło na mnie bo mam wolny weekend. Ale największą część pracy musisz wykonać sama - myśleć racjonalnie i poprzez lekturę (internet, książki, czasopisma, to forum...) powiększyć swoją wiedzę o hodowanych stworzeniach. Robisz coś w tym kierunku?
Jarek |