WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika:
375l brutto
Wiek zbiornika:
ok 10 miesięcy
Obsada:
7 jeszcze żyjących Kacheze Gold Orange-młodzież
7 dorosłych Duboisi
6 młodzież Duboisi
ok 15 maleństw Duboisi
1 glonuś
Jakie pokarmy:
Podstawa:
Spirulina Super Forte Tropical
SpiruTabin Tropical
Mikrovit Tropical
Rzadkość:
Flora Sera
Niepokojące objawy u ryb:
No to zacznę od początku:
01,12,06r kupiłam młodzież 8 Kacheze Gold Orange. Zaciemnione akwa, podmiany wody, najpierw w ogóle - potem ograniczona ilość pokarmu.Dwa tygodnie temu zauważyłam, że jedna z nowych jest osowiała, mało je, siedzi przy dnie. Ponieważ cała reszta była bardzo ok, że tak się wyrażę, postanowiłam poczekać i nic nie robić. Niestety później bardzo dużo pracy i gościnne bywanie w domu uniemożliwiło mi sumienną obserwację zbiornika. No i obudziłam się w wigilię. Osowiała już nie jedna a 3 Kacheze, w tym jedna z bardzo spuchniętym brzuszkiem, wszystkie 3 rybki miały nitkowato makaronowe odchody, tzn nitka -makaron-nitka-makaron. Wszystkie pozostałe ryby bardzo żywe, chętnie pobierają pokarm, tarło za tarłem, maluszki ganiają się w anubiasach. W Święta nie miałam czasu na nic kompletnie. Po Świętach okazało się, że mam jeszcze więcej pracy i mniej czasu. W domu tylko się przespać. Ograniczyłam oświetlenie, karmienie, podmiany co dzień, witaminy. Wszystko bez zmian. No i na zakończenie tego parszywego roku zdechła ( ta, która jako pierwsza miała objawy ).
Od soboty rano do dziś nie dostały nic do jedzenia, maluszki karmię Mikrovitem z Tropikala ze strzykawki, te które są zdrowe wcinają glony z tła i objadają się roślinami. 3 nadal osowiałe, ale opuchlizna znacząco ustąpiła. Nie wiem czy leczyć, czy zachować środki, które utrzymuję w tej chwili.
Parametry wody:
NO2-0,
NO3-40,
PH-8 ( zawsze miałam 8,5 ),
NH3-0,
T: 10 i 36 ( z tym zawsze był problem )
=========================================
WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry i jakie wkłady w filtrach:
2 filtry kubełkowe:1000l/h i 800l/h- ceramika, gąbka
Jakie dekoracje w zbiorniku: