WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika:150x60x55
Wiek zbiornika:3m-ce
cotygodniowa podmiana wody 20%.
Obsada:16szt Tropheus Ulwile 4-5 cm, 10 szt Tropheus Nkonde 3cm, 4 szt Ancistrus multispinis 2cm.
Jakie pokarmy:OSI płatki, Tropical Siprulina 36, Hikari Excel, Codziennie fishtamin. Karma w małych ilościach. Głodówki 2dniowe.
Niepokojace objawy u ryb: Jedna z mniejszych Ulwile pływa z głową skierowaną w kierunku lustra wody. Zachowuje się osowiale w porównaniu z resztą ryb. W momencie pobierania pokarmu zachowuje się normalnie, tzn. pobiera pokarm, pływa z całą grupą po całym zbiorniku. Po jakiś dwóch tygodniach od wpuszczenia Nkonde zauważyłem kilka białych plamek na maluchach. Ryby aklimatyzowane bardzo powoli.
Wczoraj tj. 21.01 zauważyłem u zbrojników białe plamy a także podpływanie pod lustro wody. Dzisiaj jeden Ancistrus zszedł.
Ogólnie ryby wyglądają na zdrowe, patrząc na całe stado, ale niepokoi mnie ta jedna sztuka Ulwile no i oczywiście Nkonde z tymi plamkami (chociaż nie ą to jakieś duże ilości plamek - 2-3 plamki)
Zmniejszyłem temperaturę. Karmię sporadycznie i w bardzo małych ilościach.
Parametry wody: NO2 0, NO3 10, PH8.5, NH3/NH4 0, T:25,5
=========================================
WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry i jakie wklady w filtrach: sump 120l, 5-cio komorowy, gąbka 2 gradacje, keramzyt, ceramika, grys koralowy. komin-biobale.
Jakie dekoracje w zbiorniku: grys dolomitowy, otoczaki dolomitowe. |