Witam
Mam do Was pytanie odnośnie do częstotliwości podawania soli i witamin. Od kliku tygodni przeglądam zasoby Forum, ale nie znalazłem odpowiedzi (jeśli przeoczyłem - wybaczcie :)
Nurtuje mnie następująca kwestia. W sytuacji początkowych niepokojących objawów u ryb tanganikańskich (zmiana ubarwienia, mętne oko) zaleca się profilaktyczne zastosowanie soli niejodowanej (np. łyżka na 100 l). Jako humanista niewiele rozumiem z chemii wody i zmian w niej zachodzących (poza tym, ze staram się, aby parametry wody były zbliżone do optymalnych), więc wybaczcie jeśli odpowiedź na pytanie jest oczywista - Jak długo dodana sól działa? Czy do następnej podmiany (zakładając, że nastąpi w ciągu 7-10 dni) nie należy dodawać soli? Czy przy podmianie trzeba pamiętać, że ta sól "gdzieś tam" jest? Czy może jest to raczej efekt jednorazowy?
Podobne pytanie mam w kwestii witamin? Czy podajecie je regularnie, bez względu na samopoczucie ryb, czy tylko przy podmianach wody, stanach chorobowych? Czy w razie choroby ryb stosujecie witaminy codziennie, jako uzupełnienie leków? Czy nie ma ryzyka, że częste i ciągłe stosowanie witamin spowoduje jakiech nieporządane efekty?
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi lub linki
Pozdrawiam
bernard |