Hej,
pierwszy spadek pH - ten gwaltowny mial miejsce jakis miesiac temu. Spadlo z 8,2 na 6.5 a na szybach pojawil sie bialy osad (kamien). W tym momencie pH utrzymuje sie na poziomie 7. Ale to mnie specjalnie nie martwi. Bardziej mnie piecze dzisiejszy zgon i tych dwoch wydarzen nie ma co ze soba laczyc.
@jacekkudla:
mozliwe, ze masz w baniaku duzo rzeczy, ktore podnosza twardosc ogolna, a nie podnosza pH, powiem szczerze, ze nie dociekalem za bardzo co sie stalo glownie dlatego, ze nie bylo powodu by moglo sie cos takiego stac ;/. Wydaje mi sie, ze do baniaka dostala sie woda z kwiatka, ktory stoi wyzej, a ze rosnie w kwasnej ziemi to cos sie pokickalo ;).
@JacekK
Hej, mam nadzieje, ze to ten czepialski Jacek, ktorego tak mi brakowalo ;). Baniak ma podloze (zwir+piasek kwarcowy), do tego kilka kawalkow piaskowca i pocieta gliniana doniczka, roslin brak. PH podnosilem zwirem wapiennym, ktory wsadzilem do filtra w siateczkach.
Foty z sekcji zwlok:
od razu mowie, ze sa flaki wiec jak ktos nie chce to niech nie oglada.
http://www.akwa.mbnet.pl/autopsja/autopsja.html
Zoladek byl pusty i generalnie jelita wygladaly tak jakby nie jadla od dluzszego czasu, poza tym wszystko ok.
Zauwazylem pod okiem biala nadzerke - nie bylo to raczej uszkodzenie mechaniczne bo scianki mialy rowne krawedzie - jakies bakterie? Ranka byla dosc gleboka i dosc duza.
Pozdrawiam.