Oczywiście złe parametry woy-i wszystko o czym piszecie jest prawdą
Ale tu trzeba szybko pomóc-To mi wygląda na infekcję oportunistyczną-chondrococcus columnaris-możliwe że nadkażoną grzybiczo.
Bakteria ta jest niezwykle zarażliwa.Ryby zaatakowane-trzeba izolować-Bardzo dobrze działa na nią kąpiel w soli niejodowanej.
Ja znalazłam takie stężenie-10 gram soli na litr wody.Czyli 2 płaskie łyżeczki-zamoczyć rybę na kilka minut-w zależności -od reakcji ryby.Je sli jie będzie dyszała-i będzie zachowywała się w miarę normalnie-to można trzymac max 5 minut.
Znalazłam taki artykół-ale-tam stosują antybiotyki Polimiksynę B i Neomycynę.-No ale to trzeba realnie patrzeć co u nas jest dostępne
http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?ar tid=377681&blobtype=pdf
Myślę że leki Sery -mogły by być właściwe.
Oczywiście -to co piszą koledzy-podstawa-Koniecznie sól do akwarium.Normalnie stosuje się 3 łyżki /100 litrów wody.
Ale w tym przypadku -myślę że dawkę można zwiększyć-
Sera poleca w takim przypadku kurację z Bactopur +Bactopur dirrect
Myśle że te lekarstwa powinienneś już podać.Natomiast co do kąpieli w słonej wodzie -poczekaj-na opinie innych.
Bowiem-takie leczenie-jest leczeniem z wyboru u płazów-a nie mam pewności-czy u ryb też-chociaż podają że także.
Ta choroba-związana jest ściśle ze złymi parametrami wody-i chyba-musisz działac -szybko
Pozdrawiam