Witam.
To po co wcześniej pisałeś bzdury, że to nie Twój zbiornik? -wydaje mi się że baronowi chodziłó o karmienie jednym pokarmem w przypadku jego znajomego,ale powiem szczerzę że i tak dwa pokarmy to też ciutke małó
i około 10 malutkich bemb -tak,bemba powinna zniknąć,reszta jak najbardziej może plywać razem
Miesiąc temu wpuściłem 7 dorosłych ikoli i zrobiło się gorąco ryby te zostały zaatakowane przez stare stado.Jest możliwość że nowe ryby mogą być przyczyną problemu. -raczej na bank to jest przyczyna kłópotów.Opisz dokładnie zachowanie w stadzie ikol i napisz czy ryby wykazują jakieś objawy chorobowe,napisałeś że 2 padły,ale jak wyglądało pogarszanie sie ich stanu?Łączenie dorodłych ryb tej samej odmiany to zawsze duże ryzyko:)
1. Pomierzylbym jeszcze raz wazne parametry wody tzn tww,
two .no3 ,no2 ,ph
2. podmienilbym wode i dodalbym na kazde 100l wody 3 stolowe lyzki soli
niejodowanej
3.Dodalbym witamin w dawce 1,5 zalecanej -oczywiście te czynności powinieneś wykonać
Jezeli jednak ryby juz padaja ja nie czekalbym z leczeniem (metronidazol +baktopur direct)-opisz wyglad ryb i wtedy będzie łatwiej poradzić czy już trzeba leczyć,narazie w/w czynności plus głodówka!
Pozdrawiam-Andrzej. |