WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika: 160x45x50 360l
Wiek zbiornika: 7-miesięcy
Obsada: T.sp.black kiriza(5-7cm)10szt, T. Duboisi(3-5cm)10szt, Para naskalników Mallieri
Jakie pokarmy: Tetra phyl, spirulina 36%, sera flora,biovital tropikala, sera granugreen(namoczony), tab.sera spirulina,mrożona rozwielitka raz w tygodniu
Niepokojace objawy u ryb:Dwa tygodnie temu najmniejszy t.duboisi(ok-2cm) przestał jeść, spuchł,unikał światła i miał jakąś plame za skrzelami.Odłowiłem go do osobnego zbiornika 50l. Jego odchody były cienkie jak włos i prawie nie widoczne, ta plama na boku przekształciła się w dziure. W głównym zbiorniku ryby są żywe i jedzą normalnie oprucz jednego duboisi, który słabo je i trzyma się na uboczu w cieniu. Ma cienkie i prawie przezroczyste odchody.U pozostałych zauważyłem że kilka z nich ma odchody białe ale nie tak cienkie.Niewiem czy to BLOAT czy coś innego?
Parametry wody: NO2-0,4, NO3-20, PH-8, GH-20, KH-16, T:29C(przez to że zbiornik stoi w pokoju na poddaszu)
=========================================
WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry i jakie wklady w filtrach: Fluwal 404(1300l\h), Maxi Jet 1000l\h z gąbką wode wyrzuca przez deszczownie własnej roboty.
Jakie dekoracje w zbiorniku:Drobny żwirek.kilka dużych wapieni i groty z piaskowca.
Jestem zaniepokojony tym stanem. Zakupiłem Metronidazol i Baktopur Direct, ale narazie nie podałem.Podaje witaminy do wody i do pokarmu(Sera Fishtamin). Prosze o pomoc ! |