Nie wiem czy dobrze rozumiem twój opis zaistniałej sytuacji. Czy to znaczy że wpuściłeś ryby po 12 u godzinach od zalania zbiornika, co więcej dopiero wówczas podałeś bactozym, nie wspominając o wsypaniu pokarmu?
Jesli zrozumiałam Cię właściwie to problemem jest niedojrzałość zbiornika. Napiszę co ja bym zrobiła na twoim miejscu, nie gwarantując Ci tym samym 100% powodzenia (niestety).
Przede wszystkim, w takiej sytuacji nie wolno kontynuować karmienia ryb. Pokarm należy odstawić do czasu względnej stabilizacji. Codziennie podmieniać wodę tak z 10 - 15%. Do podmienianej wody wlewać sporą dawkę uzdatniacza (nieznacznie więcej niż jest to podane przez producenta), może być ten z firmy tetra, który również wodę będzie ,,zaszczepiał''. Należy przynajmniej dwa razy dziennie mierzyć podstawowe parametry wody (No2/No3) - tuż przed podmianą i dwie godziny po, kiedy woda się już ,,rozmiesza''. Do tego kontynuować podawanie szczepów bakterii nitr. w dawce podanej przez producenta - z zaznaczeniem że ja używałam wyłącznie tych z firmy Sera. Z bactozymem moje akwarium, nigdy do czynienia nie miało.
Pozdrawiam,
Katarzyna |