podajac go bezposrednio liczymy na to ze zostanie zjedzony jak najszybciej,czyli nie zalega w akwarium
z tym sie zgodze Rafale, ale to podaj mi recepte na podawanie od razu takich granulatow jak Hikari, OSI, Sera itd. wedlug mnie sa one bardzo twarde i dosc duze. ryby na pewno bede je wypluwaly.
Poza tym to co najbardziej wartosciowe ulega czesciowemu rozkladowi(witaminy ,mineraly ,enzymy, etc.
z tym sie zgodze ale tylko w jednym przypadku. Jezeli to sie dzieje w akwarium. W kubeczku gdzie namoczony jest pokarm woda ktora tam wlejemy zostanie wchlonieta przez pokarm w calosci, czyli wytlumacz mi gdzie sa wyplukane mikroelementy ktore "wracaja" z woda z powrotem do pokarmu. Rozklad moim zdaniem bylby wtedy gdy ten pokarm lezalby w duzej ilosci wody przez bardzo dluuugi czas w np. dosc wysokiej temperaturze.
moje pytanie czy platki tez nalezy namaczac?J
moim zdaniem zdecydowanie tak, ale powinno to byc bardzo krotkotrwale. Dlaczego? platki powiekszaja rowniez swoja objetosc podobnie jak granulaty. Jezeli tego nie zrobimy ten proces odbywa sie w cienkich jelitach ryb, co wedlug nie jest bez znaczenia dla zdrowia ryb. Druga sprawa ze ryby pobierajac pokarm z pow. wody rowniez pobieraja powietrze do jelit. Wedlug mnie w Tanganice nie ma za duzo gatunkow ryb ktore by sie wyspecjalizowaly typowo w pobieraniu pokarmu z pow. wody. Wiekszosc z nich jednak pokarm pobiera w 100% zanurzonego w wodzie. co zreszta widac po pyszczkach naszych milusinskich.
Zwroc uwage jak zaraz po karmieniu pokarmem suchym, nie moczonym w wiekszych kawaleczkach i ilosciach zachowuja sie ryby. Idelanie to widac na przykladzie np. brzanek ktore maja bardzo cieniutkie przewody pokarmowe.
zaleta moczenia pokarmu jest rowniez mozliwosc pdawania zwiekszonej ilosci witamin dla slabszych ryb, mozna rowniez podawac w ten sposob niektore lekarstwa.
Ja osobiscie pokarmy np. Dainchi krusze i krotko mocze dla Xen. Trofeusy dostaja bezposrednio do wody bez namaczania (no moze doslownie sekundowe sprawy). Nie wiem jak u innych akwarystow, ale u mnie ten pokarm na poczatku, zaraz po podaniu jest wypluwany przez trofeusy ale zaraz zbierany z dna i pobierany w calosci.
Leszek |