Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
砰wienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / 砰wienie i choroby ryb /

pad造 mi rybki

Autor janno
U篡tkownik
#1 - Posted: 16 Lis 2007 16:28 
witam , niedawno kupi貫m sobie nowe akwa 240 litr闚 , filtr kubelkowy , piasek plus piaskowiec , po u這rzeniu wszystkiego i nalaniu wody po 7 dniach wpu軼i貫m rybki ze starego zbiorniczka , rybki p造wa造 w nim tylko oko這 tygodnia , pad造 wszystkie ( bemby i ikola ) niemog� doj嗆 co by這 przyczyn� , podejrzewam 瞠 filterek , niepracowa� jakie� dwa miesi帷e i bez 瘸dnych wymian i p逝ka� pod陰czy貫m go do nowego akwa , jest w nim g帳ka , porcelana i w璕iel aktywowany , 篡j� mi jeszcze do dzi� cztery glonki i kirysek , mo瞠 kto� poradzi co powinienem dalej zrobi� aby m鏂 si� cieszy� widokiem p造waj帷ych trofci , pozdrawiam , jasiek

Autor timus
U篡tkownik
#2 - Posted: 16 Lis 2007 16:40 
podejrzewam 瞠 filterek , niepracowa� jakie� dwa miesi帷e i bez 瘸dnych wymian i p逝ka� pod陰czy貫m go do nowego akwa

To jest przyczyna!

Po pierwsze oddaj pozosta貫 ryby do sklepu czy koledze i restaruj zbiornik.

Z tym 瞠 zacznij od nauki akwarystyki!

Po pierwsze cykl azotowy wymagania ryb , tabela krzy穎wania si� tropheus闚

A rybki Ci nie pad造 tylko sam je zabi貫�. Nie wiem czy jeste� tego 鈍iadom.

Najpierw wiedza potem ryby!

Marcin.T <')))><

Autor janno
U篡tkownik
#3 - Posted: 16 Lis 2007 16:45 
rozumiem 瞠 wymiana 100% wody a co z filtrem i dekoracjami oraz pod這rzem ?

Autor duch
U篡tkownik
#4 - Posted: 16 Lis 2007 16:45 
A rybki Ci nie pad造 tylko sam je zabi貫�. Nie wiem czy jeste� tego 鈍iadom.
Z tym 瞠 zacznij od nauki akwarystyki!
Najpierw wiedza potem ryby!
Nic doda� nic uj望!
Andrzej

Autor Vepsik
U篡tkownik
#5 - Posted: 16 Lis 2007 16:54 
Filtr dok豉dnie wyp逝ka�, wymieni� wk豉dy, zastartowa� od nowa i ryby wpu軼i� po miesi帷u.

co powinienem dalej zrobi� aby m鏂 si� cieszy� widokiem p造waj帷ych trofci

Kupi� wi瘯sze akwarium, bo na 1 gatunek to ma這, a co dopiero 2.

Autor janno
U篡tkownik
#6 - Posted: 16 Lis 2007 16:55 
czyli piachu i piaskowc闚 nie musz� wymienia� ?

Autor Vepsik
U篡tkownik
#7 - Posted: 16 Lis 2007 16:56 
Je瞠li nie chcesz wymienia�, to przynajmniej wygotowa� i dobrze wyczy軼i�.

Autor janno
U篡tkownik
#8 - Posted: 16 Lis 2007 16:58 
ok , chcia豚ym jeszcze wiedzie� czy g堯wn� przyczyn� padni璚ia rybek by� ten stary pozostawiony wk豉d w璕lowy ?

Autor marti
U篡tkownik
#9 - Posted: 16 Lis 2007 17:06 
Poczytaj cho熲y na tym forum, (nie pami皻am dok豉dnie w kt鏎ym temacie) jest mowa o uruchamianiu filtra po przerwie.
Filtr kube趾owy po zastoju d逝窺zym ni� 2-3 godziny jest wype軟iony truj帷ymi substancjami, po 2 miesi帷ach to jak cyklon B.
Musisz go dok豉dnie wymy� i wymieni� wk豉d.
Pozosta貫 rzeczy podobnie, cenniejsze i te kt鏎e sie da bardzo dok豉dnie umyj ( grza趾a i tp) i od nowa wystartuj zbiornik.

Autor artkras12379
U篡tkownik
#10 - Posted: 16 Lis 2007 17:07 
Konkretnie nie wk豉d w璕lowy tylko pod陰czenie nieu篡wanego filtra w kt鏎ym wytworzy� si� amoniak i jego pochodne. W filtrze tym by造 bakterie, kt鏎e pad造 z powodu braku tlenu jak go od陰czy貫� na dwa miesi帷e (przynajmniej tak Ci� zrozumia貫m). Amoniak zrobi� swoje - szkolny b陰d :-(((
pzdr
Artur

Autor duch
U篡tkownik
#11 - Posted: 16 Lis 2007 17:30 
wk豉d w璕lowy ?-nie stosujemy w akwariach z tanganik�(chyba,瞠 w okre郵onych wypadkach),poczytaj o filtracji
( bemby i ikola )
-poczytaj o krzy穎waniu si� tropheus闚,odszukaj tabel� krzy穎wa�
A tak szczerze to odnajd� na jakim� forum tzw.K帷ik dla pocz徠kuj帷ych i poczytaj cokolwiek o ZAKxDANIU ZBIORNIKA ZANIM ZGxDZISZ KOLEJNE RYBY:)
A i jeszcze jedno:)nie traktuj tego co pisz� ja i pozostali uzytkownicy jako jak捷 nagonk� na Ciebie:),jak pos逝chasz tych rad to za jaki� czas zrozumiesz,瞠 to dlqa dobra ryb i Twojego:)

Autor janno
U篡tkownik
#12 - Posted: 16 Lis 2007 19:12 
wszystko ok duch , dzi瘯i za cenne wskaz闚ki

砰wienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / 砰wienie i choroby ryb / pad造 mi rybki ↑ Top

Twoja wypowied� Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani u篡tkownicy mog� tutaj pisa�. Zaloguj si� przed napisaniem wiadomo軼i albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®