Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
¯ywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / ¯ywienie i choroby ryb /

pad³y mi rybki

Autor janno
U¿ytkownik
#1 - Posted: 16 Lis 2007 16:28 
witam , niedawno kupi³em sobie nowe akwa 240 litrów , filtr kubelkowy , piasek plus piaskowiec , po u³orzeniu wszystkiego i nalaniu wody po 7 dniach wpu¶ci³em rybki ze starego zbiorniczka , rybki p³ywa³y w nim tylko oko³o tygodnia , pad³y wszystkie ( bemby i ikola ) niemogê doj¶æ co by³o przyczyn± , podejrzewam ¿e filterek , niepracowa³ jakie¶ dwa miesi±ce i bez ¿adnych wymian i p³ukañ pod³±czy³em go do nowego akwa , jest w nim g±bka , porcelana i wêgiel aktywowany , ¿yj± mi jeszcze do dzi¶ cztery glonki i kirysek , mo¿e kto¶ poradzi co powinienem dalej zrobiæ aby móc siê cieszyæ widokiem p³ywaj±cych trofci , pozdrawiam , jasiek

Autor timus
U¿ytkownik
#2 - Posted: 16 Lis 2007 16:40 
podejrzewam ¿e filterek , niepracowa³ jakie¶ dwa miesi±ce i bez ¿adnych wymian i p³ukañ pod³±czy³em go do nowego akwa

To jest przyczyna!

Po pierwsze oddaj pozosta³e ryby do sklepu czy koledze i restaruj zbiornik.

Z tym ¿e zacznij od nauki akwarystyki!

Po pierwsze cykl azotowy wymagania ryb , tabela krzy¿owania siê tropheusów

A rybki Ci nie pad³y tylko sam je zabi³e¶. Nie wiem czy jeste¶ tego ¶wiadom.

Najpierw wiedza potem ryby!

Marcin.T <')))><

Autor janno
U¿ytkownik
#3 - Posted: 16 Lis 2007 16:45 
rozumiem ¿e wymiana 100% wody a co z filtrem i dekoracjami oraz pod³orzem ?

Autor duch
U¿ytkownik
#4 - Posted: 16 Lis 2007 16:45 
A rybki Ci nie pad³y tylko sam je zabi³e¶. Nie wiem czy jeste¶ tego ¶wiadom.
Z tym ¿e zacznij od nauki akwarystyki!
Najpierw wiedza potem ryby!
Nic dodaæ nic uj±æ!
Andrzej

Autor Vepsik
U¿ytkownik
#5 - Posted: 16 Lis 2007 16:54 
Filtr dok³adnie wyp³ukaæ, wymieniæ wk³ady, zastartowaæ od nowa i ryby wpu¶ciæ po miesi±cu.

co powinienem dalej zrobiæ aby móc siê cieszyæ widokiem p³ywaj±cych trofci

Kupiæ wiêksze akwarium, bo na 1 gatunek to ma³o, a co dopiero 2.

Autor janno
U¿ytkownik
#6 - Posted: 16 Lis 2007 16:55 
czyli piachu i piaskowców nie muszê wymieniaæ ?

Autor Vepsik
U¿ytkownik
#7 - Posted: 16 Lis 2007 16:56 
Je¿eli nie chcesz wymieniaæ, to przynajmniej wygotowaæ i dobrze wyczy¶ciæ.

Autor janno
U¿ytkownik
#8 - Posted: 16 Lis 2007 16:58 
ok , chcia³bym jeszcze wiedzieæ czy g³ówn± przyczyn± padniêcia rybek by³ ten stary pozostawiony wk³ad wêglowy ?

Autor marti
U¿ytkownik
#9 - Posted: 16 Lis 2007 17:06 
Poczytaj choæby na tym forum, (nie pamiêtam dok³adnie w którym temacie) jest mowa o uruchamianiu filtra po przerwie.
Filtr kube³kowy po zastoju d³u¿szym ni¿ 2-3 godziny jest wype³niony truj±cymi substancjami, po 2 miesi±cach to jak cyklon B.
Musisz go dok³adnie wymyæ i wymieniæ wk³ad.
Pozosta³e rzeczy podobnie, cenniejsze i te które sie da bardzo dok³adnie umyj ( grza³ka i tp) i od nowa wystartuj zbiornik.

Autor artkras12379
U¿ytkownik
#10 - Posted: 16 Lis 2007 17:07 
Konkretnie nie wk³ad wêglowy tylko pod³±czenie nieu¿ywanego filtra w którym wytworzy³ siê amoniak i jego pochodne. W filtrze tym by³y bakterie, które pad³y z powodu braku tlenu jak go od³±czy³e¶ na dwa miesi±ce (przynajmniej tak Ciê zrozumia³em). Amoniak zrobi³ swoje - szkolny b³±d :-(((
pzdr
Artur

Autor duch
U¿ytkownik
#11 - Posted: 16 Lis 2007 17:30 
wk³ad wêglowy ?-nie stosujemy w akwariach z tanganik±(chyba,¿e w okre¶lonych wypadkach),poczytaj o filtracji
( bemby i ikola )
-poczytaj o krzy¿owaniu siê tropheusów,odszukaj tabelê krzy¿owañ
A tak szczerze to odnajd¼ na jakim¶ forum tzw.K±cik dla pocz±tkuj±cych i poczytaj cokolwiek o ZAK£ADANIU ZBIORNIKA ZANIM ZG£ADZISZ KOLEJNE RYBY:)
A i jeszcze jedno:)nie traktuj tego co piszê ja i pozostali uzytkownicy jako jak±¶ nagonkê na Ciebie:),jak pos³uchasz tych rad to za jaki¶ czas zrozumiesz,¿e to dlqa dobra ryb i Twojego:)

Autor janno
U¿ytkownik
#12 - Posted: 16 Lis 2007 19:12 
wszystko ok duch , dziêki za cenne wskazówki

¯ywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / ¯ywienie i choroby ryb / pad³y mi rybki Top

Twoja wypowied¼ Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy mog± tutaj pisaæ. Zaloguj siê przed napisaniem wiadomo¶ci albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®