Dzisiaj podaje 2 dawke leku, za kilka dni czeka mnie wyciaganie leku z wody poprzez filtracje przez węgiel aktywny.
Przeraża mnie myśl, ze musialbym rozmontowywac kubel, wiec mam pewnien pomysł, ale nie wiem czy jest dobry. Otórz posiadam filtr wewnetrzny aqua fun 3, ktorego uzywalam w poprzednim akwarium. Czy moge po uprzednim zdezynfekowniu, zamontowac w nim w woreczku wegielaktywny i filtowac nim wode przez kilka dni. Filtr jednak nie jest zbyt duzy, dokladne wymiary koszyka w ktorym mógłby byc wegiel moge podac poźniej jak zmierze.
1. Ile węgla jest potrzebne, żeby wyciagnac z akwa 300 litrów wczesniej podawane leki ( Metro + Baktopur Direct - 1 dawka pelna (40 tabl M i 6 Bactopuru. Po tym wymienione 100 Litrow wody). 2 dawka polowa 20 tabl M i 3 tabl Bactopuru)) i przez ile dni sie filtruje wode tym węglem?
2. Jaki węgiel polecacie??
Wyczytałam w necie ze JBL robi specjalny węgiel JBL Carbomec ultra
Ekstremalnie mocny węgiel, przeznaczony przede wszystkim do zbiorników morskich oraz do zbiorników z biotopem Malawi/Tanganika - idealnie działa w pH 8 - kiedy inne węgle racą swoje właściwości.
Czy jest to strata pieniedzy i polecacie kupic najzwyklejszy wegiel, czy warto w niego zainwestowac??
URL
Pytam troche na wyrost bo jeszcze czeka mnie 2 tura leczenia, ale robie dzisiaj zakupy wiec wegiel od razu tez kupie.
Pozdrawiam Aska