kilka danych:
zbiornik 120x40x50 (woda z 10 dni)
temp.=26
fluval zew.305
obsada:14 bemba(3cm)
ryby wpuszczone 5dni temu
nh3,nh4=0
no2 =0,2
no3=10 (trzy dni temu=7)
ph=8 (trzy dni temu=9)
Hej,juz mi oczy opuchly od trzydniowego czytania tego forum:],ale dowiaduje sie tu niesamowicie przydatnych ,rzeczy,nie ja pierwszy jak widze ,zaczynam przygode "dzis" z tropheusami w przeszlosci z innymi od tak zwanej"dupy strony",popelnilem kilka błedow,miedzy innym ten,ze nie przygotowałem akwarium odpowiednio dlugo przed wpuszczeniem ryb,start byl dobry,czyli woda podloze filter,jak w opisie:
http://www.tanganika.krasnystaw.biz/artykul y/dojrz ewanie-zbiornika-cykl-azotowy.pdf
,tyle ,ze stanowczo za krotko,i widze mam problem: tak jak u kolegi hansio 13,ryby wyginaja sie czasem,ogolnie sprawiaja wrazenie osowialych,nie jdza odrazu tylko po jakims czasie wygrzebuja pokarm z podloza i udaja ,ze jedzą,oraz ocieraja sie czasem o podloze(nie wszystkie,czesc ma ladne ubarwienie czarno pomaranczowe i rywalizuja o miejscowki oraz napinaja sie jak przy tancu godowym przed innymi czlonkami stada),jeszcze jedno ,ryby są zestrsewane.
*Moje pytanie jest takie,czy moglbym dodac w tej chwili wspomniane w artykule bakterie do swojego baniaczka(celem przyspieszenia,dojrzewania),czy jest poprostu za pozno i zachwial bym tylko parametry wody.
* czy wystarczy jak dokupie do fluvala 305(zew) jakis dobry filtr wewnetrzny z gabką.
*ile czasu one moga tak bez jedzenia pociagnąć,bo praktycznie nie jedzą poza pierwszym dniem.
Dzis zrobilem podmiane wody z 10% (na wypadek wadliwych testow)i jakby sie ciut ozywily,ale dalej wystrachane biedactwa.
Nie krzyczcie,juz mam doła ,Łukasz