=========================================
Rozmiary zbiornika:120x50x50 (300l)
Wiek zbiornika:
Obsada:31 Tropheus Ilangi (3 do 5,5 cm)
Jakie pokarmy:Spirulina Forte 36%,Spirulina Special,Sera Flora, Tetra Pro Vegetable,Malawi Tropikala
Niepokojace objawy u ryb:ocieranie sie o przedmioty, nie naturalne odchody, ryby siadaja na piasku , dziwnie zginaja tlow
Parametry wody: NO2, NO3, PH, NH3/NH4, T:
=========================================
NO2- 0
NO3-30
ph-8,0
temperatura-24stopnie
WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry i jakie wklady w filtrach:turbina wewnetrzna (1000l/h) filtr zewnetrzny przeplywowy wlasnej konstrukcji (1200l/h) wklady:gąbki, ceramika, bio-kule
Jakie dekoracje w zbiorniku:3 niewielkie skalki wapienne, 4 Anubiary (nana,barterii)
Witam
Czytam wasze forum około dwóch miesiecy tzn. jak zaczela sie moja przygoda z Trofeusami,ale moze od poczatku.
26.12.2007r urzadzilem 160l akwarium (wczesniej pływaly w nim pyszczaki z malawi,rybki sprzedałem ,wode wylałem ,wymienilem żwir na piasek i kupilem nowy filtr wewnetrzny,najprosciej mowiac wszytko powstalo od nowa, nowy filtr zaszczepilem Biostarterem Sera .
14.01.2008 kupiłem od znajomego doswiadczonego hodowcy 20sztuk Ilangi wielkosci okolo 3cm (160l mial bys zbiornikiem przejsciowym na okolo 2 miesiace az umebluje pokoj)Kiedy zagospodarowałem(07.02.2008) miejsce na 300l baniak podjąłem decyzje o zwiekszeniu obsady (wiem ,ze lepiej łaczyc młode ryby puki jeszcze nie ma hierarchi w stadzie)obawiając się o to że mogą wytracić się pojedyńcze sztuki dokupiłem 11sztuk Ilangi (wielkosci około 4,5cm) łacznie 31sztuk jedno duze stado . Ryby pochodziły z tego samego żródła i przed dopuszczeniem nie przeszly kwarantanny.
11.02.2008r po 4 dniach meczarni (31sztuk w 160l) postawiłem zbiornik 300l.Wsypałem nowy piasek a wodę przelałem ze 160 i dolałem do pełna świeżą uzdatnioną Aqatanem wodę z dodatkiem soli niejodowanej. Przełorzyłem tez turbinę a dodatkowo zamontowałem nowy filtr przepływowy i pompke napowietrzajacą.Po godzinie dodałem Nitrovec a wieczorem przerzuciłem ryby.Ryb nie karmiłem 3 dni dolewając tylko Nitrovec i witaminy.Wszystko sie unormowało i bylo pieknie do 23.02 kiedy to zauważyłem że jedna ryba nie pobiera pokarmu (brała w pysk i wypluwała)Następnego dnia juz nie podpłyneła nawet do żerowania stała zawieszona w kącie akwarium. Zacząłem dokładnie się jej przygladać i pod wieczór zrobiła ledwie widoczną włosowatą kupę.Zaprzestałem karmić zgasiłem światło obniżyłem temperaturę z 26 do 24.Obserwowałem.Nastepnego dnia 3 sztuki uderzają o piasek płyną jakby bokiem dziwnie zginając tłow .Po telefonie do osoby od ktorej byly ryby podjąłem leczenie .Zrobiłem tradycyjna podmiane wody i zaaplikowalem 48tabletek Metronidazolu i 7 Baktopur Direct 48 godzinach podalem polowe tej dawki ryby pływały w tym ogołem 5 dni. 6 dnia zacząłem podnieniac przez 3 kolejne dni po 60 litrow wody.Ryby byly bardzo osowiałe a ich odchody byly grube białe przerywane.Nie zauważyłem poprawy wiec po 3 dniowej przerwie ponowiłem cykl dajac 40 Metronidazolu i 6 BD.Obecnie ryby są bardzo wyczerpane niechetnie pływają 4 sztuki nadal uderzają w podłoże a odchody sa bez zmian.Jutro chce podmienic wode i wsadzic wegiel .Jestem bardzo umeczony jak i moje ryby a nie mam pojęcia co dalej?POMOCY! |