Akwarium 450l
Oświetlenie 2x54W AMOW sterowane komputerem
Skały wapienne/niestety mają jakieś maziste glony ale o tym w innym wątku/
Podłoże piasek koralowy/ODRADZAM ciemnieje gdy nie dodamy utwardzaczy wody czyli jest to zbędny wydatek, ten który mam nie jest ostry/ ale będę podmieniał na piasek kwarcowy
Filtracja
Eheim Proffesional III pojem wkładów 13.5L zew.
Eheim Powerline 2252 wewn.
Woda
temp 25,8-26*C
ph ok 8,5 /test JBL i komputer/
GH ok 12-14 /test JBL/
KH ok 14-15 /test JBL/
NO2 O /test JBL/
NO3 10-25 /test JBL/
podmiany na podstawie testów przy urzyciu uzdatniaczy AquaMedic lub Preis
Ryby
12szt T.Kasanga/4-5cm/ 14szt T.Maswa /6-8cm/
Pokarm Dainichi, OSI, Hikari,i inne roślinne
Objawy choroby
u 7 sztuk maswy rozdęte brzuchy, nitkowate odchody, brak apetytu, krycie się po kontach akwarium i w skałach
pozostałe brak apetytu poza tym sprawiające wrażenie zdrowych
Podjęte leczenie
Dzień 1. Podmiana wody 30%, potem podwojona dawka Preis Coly tj 30ml/100L dodana bezpośrednio do wody , głodówka, witaminy Aquabiovit
Dzień 2. Preis Coly 30ml/100l dodane bezpośrednio do wody, głodówka, witaminy Aquabiovit
Dzień 3-8. Brak podmian wody,stała kontrola wody testami,oszczędne karmienie tylko pokarmami Danichi Veggie, witaminy Aquabiovit
Dwie z 7 w/w masw padły u pozostałych 5 lekka poprawa kondycji ale dalej lekko opuchnięte brzuchy nitkowate odchody i brak apetytu.
Pozostałe maswy i kasangi kondycja dobra powrót apetytu
Dzień 9. Podmiana wody,bactopur direct w zalecanej dawce,głodówka, witaminy Aquabiovit
Dzień 10. Brak podmian wody, kontrola testami, oszczędne karmienie tak ja wyżej, witaminy, dalsza poprawa kondycji ryb powrót apetytu u wszystkich osobników
Dzień 11 Podmiana wody,głodówka,witaminy, Preis Coly 30ml/100l bezpośrednio do wody
Dzień 12 Preis Coly ,witaminy oszczędne karmienie pok Veggie FX
Obecnie ryby są w dobrej kondycji pokarm podaję 3 razy dziennie wcinają go rewalacyjnie/odpukać/
Przyczyn kłopotów które miałem upatruję w stresie na jaki były rybcie narażone oraz podawanie w tym czasie ok 6x nie namoczonego granulatu OSI i Hikari który wraz z pokarmem Dainichi znalazł się w automatycznym karmniku /ale jak się tam znalazł tego się już nie dowiem i proszę nie pytajcie/
Możlwą przyczyną kłopotów jest też dołączenie do 8 masw kolejnych 6szt /miało to miejsce ok 1 miesiąca przed wystąpieniem w/w objawów, ale nie wiem które chorowały czy stare czy nowe, jednakowa wielkośc /
Troszeczkę się rozpisałem ale postanowiłem to co w jednym z moich baniaków zaszlo opisać.
PS Dla mniej doświadczonych ostrzeżenie to co opisałem to raczej ciekawostka aniżeli antidotum na dolegliwości waszych podopiecznych /mam oczywiście nadzieję że kłopotów nie macie ale gdyby takie się trafiły korzystajcie z wiedzy starych wyjadaczy/ ja raczej miałem szczęście
pozdrawiam |