Jeżeli to był bloat to szkoda się już rozpisywać na temat odkażania akwarium. Google - "bloat" i wiesz wszystko.
Ale inne problemy są teraz ważniejsze.
Po pierwsze jesteś teraz przykładem jak kończy się trzymanie ryb w zbiorniku, który nie byl dla nich wielkościowo dopasowany.
Trudno, stało się i nie ma się co nad tym więcej rozwodzić. Ale nie popełniaj ponownie tego samego błędu.
Na tym forum bez problemu znajdziesz informację jakie ryby bez obaw możesz trzymać w 116 litrowym zbiorniku. Przy nowej aranżacji zalecam też dużo cierpliwości i dokładniejsze przygotowanie zbiornika.
Wczytaj się w forum i znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
116l to dla tanganiki maleństwo. Ja mam 210l i też odczuwam , że zbiornik jest malutki. Jeżeli chcesz mieć ładne , robiące wrażenie akwarium o takim litrażu i dalej zamierzasz trzymać się biotopu tanganiki to moja rada jest taka:
1. Wybierz małych mieszkańców - najlepiej jakieś muszlowce.
2. Skoncentruj się na aranżacji - tło (może wewnętrzne, strukturalne, może jednolite z pcv), skały, muszle itp. Staraj się zrobić akwarium tak, żeby bez ryb wyglądało atrakcyjnie. Własnoręczne robienie tła to też świetna zabawa i może dać ciekawe efekty.
3. Unikaj roślin w malym akwarium. To moje subiektywne zdanie i wielu się nie zgodzi. Rośliny jak i korzenie odbieram pozytywnie w bardzo dużych zbiornikach, gdzie przełamują monotonię ale nie zacierają charakteru skalnego zbiornika. W małym akwarium rośliny szybko dominują nad skałkami i ciężko zrobić coś co by mogło kojarzyć się z tanganiką.
4. Skoncentruj się na szczegółach związanych z estetyką- ukrycie instalacji, gra światła, pokrywa, otoczenie akwarium. Wtedy mały zbiornik ma szansę stać się perełką.
5. Nigdy nie wybieraj ryb z założeniem , że akwarium będzie większe. W bardzo wielu wypadkach do zakupu większego akwarium nigdy nie dochodzi.
6. Jeżeli się uprzesz przy a.calvus (bo wiadomo że wielu akwarystów jest bardzo upartych) to przynajmniej tutaj o tym nie pisz :P |