Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb /

pomocy!!! rany na rybach

Autor mortal2000
Użytkownik
#1 - Posted: 11 Sier 2008 16:30 
Witam mam kilka pytań zwiazanych z chorobą co to jest?? i jak leczyć?? umieszczam linki do zdjeć tego pasożyta jest to takie malutkie zyjątko w galaretowatej otoczce. z góry wielkie dzieki :)

http://img501.imageshack.us/img501/4544/img12hh0.j pg
http://img501.imageshack.us/img501/6223/img1300fi9 .jpg
http://img156.imageshack.us/img156/7711/img1290pt5 .jpg

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 11 Sier 2008 16:51 - Edytowany przez: admin 
Witaj

Wygląda to jak splewka

Co to za ryby i skąd przywlokłeś te pasożyty? Trzeba je głownie usuwac mechanicznie a takze uzyć Sera cyprinopur. Tylko jak przywlokłeś to paskudztwo?

Marta

Autor rambowskixx
Użytkownik
#3 - Posted: 11 Sier 2008 17:36 - Edytowany przez: rambowskixx 
Na moje oko to są Karpie Marto a problem dotyczy stawu. Trzeba iść do weterynarza a on przepisze specjalny preparat, który stosuje się w stawach czy też oczkach wodnych. Jeśli jest to mały ciek wodny to można kupić odpowiednie lekarstwo w większym sklepie zoologicznym. Dodam, że trzeba reagować szybko jeśli nie chcesz stracić ryb mortal2000.

Łukasz

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 11 Sier 2008 17:51 
Łukaszu chyba masz rację z tymi karpiami. Ja skupiłam się na ranie i na pasożycie, a nie na rybie:)) Rany są zresztą paskudne.

Marta

Autor mortal2000
Użytkownik
#5 - Posted: 11 Sier 2008 19:46 
hej. dziekuje bardzo za zainteresowanie tym problemem. A wiec mam w stawie (20x70 metrow) ryby takie jak amur tołpyga lin karas szczupak karp ostatnio kupilem jesiotra i nie wime czy tego nie przywiozlem z hodowli. karpie i tołpygi maja takie rany karasie nie bardziej maja takie ktopelki krwi w okolicy tego pasożyta. Rozcieńczyłem i wlałem do wody pól kolograma nadmanganianu potasu czy to pomoze czy takie coś trzeba powtarzać takie kompiele???

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 11 Sier 2008 19:48 
Musisz chyba udać sie na odpowiednie forum. Tanganika raczej w Polsce koncentruje sie w akwariach a nie w stawach:))

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#7 - Posted: 11 Sier 2008 19:51 - Edytowany przez: sengir 
"NEGUWON" Bayer. Stosuje sie 10-12 gram na 1 ar. Należy rozpylić jednorazowo po całej powierzchni wody, stosuje się raz w roku, a potem profilaktycznie co roku.

Nie każdy wetrerynarz dobrze doradzi. Jakoś tak nie zawsze rybę uważają za zwierzę :)

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 11 Sier 2008 19:55 
Jak widać żona weterynarz zadziałała. To jest to:))

Neguvon używa sie takze w zbiornikach dla akwariówek, ale nie w takich dawkach.

Marta

Autor mortal2000
Użytkownik
#9 - Posted: 11 Sier 2008 22:34 
"NEGUWON" Bayer gdzie to dostac, jest to lek juz wycofany z obiegu, moze ma ktos stare zapasy ??????????

Autor sengir
Użytkownik
#10 - Posted: 11 Sier 2008 23:08 
No tak. Stara szkoła, nie zawsze uaktualnia się informację.
Zmusiłeś mnie do szukania w sieci i tobie też polecam bo info jest więcej niż znajdziesz tu na forum Tanganiki:)
Obecnie jako o wiele bardziej bezpieczne, polecane są środki hamujące syntezę chininy. Polecany jest Difluorobenzuron (Dimilin) w dawce 0,03 mg/l wody w zbiorniku. Środek długo utrzymuje się w wodzie. Innym środkiem hamującym syntezę chityny jest jest Lefenuron. Tabletka ca 490 mg na 3800 l wody. Tabletkę należy dokładnie rozdrobnić i rozpuścić w małej ilości wody, po czym rozprowadzić po powierzchni wody. Środki wymienione powyżej zniszczą także inne skorupiaki.

Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb / pomocy!!! rany na rybach Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®