Witam!
A jednak i mnie dopadła chorobo moich podopiecznych, niestety. A mianowicie od jakichś 4 dni opserwuje w akwarium ciagnace sie odchody u ryb. Sa to cieniutkie jak włos odchody ze wzgrubieniem lub tez odchody przypominajace poszarpany woreczek nylonow. Poczatkowo nie przejmowałem sie odchodami zbytnio, gdyz ryby normalinie pobierały pokarm, maja piekne kolory i pływaja po całym akwarium.Zaczołem sie martwic gdyz 3 sztuki ikoli, które zakupiłem jakies 2 miesiace temu padły(było to 8 szt dodanych do starej obsady).Rybki stały sie lekko osowiałe jednak piekne barwy nadal sie utrzymuja.
Zbiornik 450l.
Obsada:17szt Ikola padły 3 z nowo dodanych, 6szt Dubois Maswa, 10szt Katoto.
Pokarm: Sera flora, Tropical Spirulina Super Forte, tera vegetable, Tetra pro,Hikari cichlid exel, sera granugreen, Tropical Spirulina 36% Sticks(granulaty oczywiście moczone).
Oświetlenie:1x40w power glo
Woda podmieniana regularnie co 8-10 dni około 120l na kranowa z uzdatniaczem.
Parametry wody napisze jutro gdyż dzisiaj już nie dam rady pomierzy.
Zaopatrzyłem sie juz w Sera Bactopur Direkt i Metronidazol w ilości 1g na 100l wody( ale jak juz zdarzyłem przeczytać ta ilość jest za mała wiec muszę jeszcze dokupić o ile będzie potrzebny). Aha akwarium wystartowało jakiś rok temu bez większych remanentów.
Pozdrawiam serdecznie i bardzo prosze o pomoc. |