Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb /

Jakie polecacie pokarmy

Autor Sebi
Użytkownik
#1 - Posted: 20 Lis 2008 09:35 
Stawiam drugi zbiornik z tanganiką (w pierwszym 350l mam tropheusy). Będzie to tym razem 200l. Obsadą mają być calvusy i muszlowce. Za bardzo jeszcze nie wiem jak powinno wyglądać prawidłowe karmienie. Wiem, że musi być podawany pokarm pochodzenia zwierzęcego (jakaś mrożonka). Dlatego mam prośbę, żeby osoby zajmujące się hodowlą calvusów i muszlowców doradziły mi jaki jakie dobre pokarmy mam zakupić i jakim systemem karmić. Za pomoc z góry dziękuję.

Sebastian

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 20 Lis 2008 13:47 
Używam dla alto i dla muszlowców następujących pokarmów : gammarus, larwa komara, rozdrobnione krewetki, kryl, mysis, dafnia. Do tego pokarmy suche i granulaty jak OSI Kryll, OSI Cichlid, Danichi Kryll, Naturefood Cichlid itp.

Marta

Autor Sebi
Użytkownik
#3 - Posted: 20 Lis 2008 13:56 
Czy karmić na zmianę tymi wszystkimi pokarmami czy wybrać jakiś rodzaj. Ile razy na dzień karmić np. rano suchym wieczorem mrożonką?

Sebastian

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 20 Lis 2008 14:06 
Ja nie mam ustalonego porządku. Karmie raczej z przewagą mrozonek i nie ustalam, ze rano karmie płatkami a wieczorem mrożonkami. Zmieniam to płynnie, ale nigdy nie karmię poźno wieczorem.

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#5 - Posted: 21 Lis 2008 07:57 - Edytowany przez: sengir 
Ja zawsze karmię raz dziennie, po pracy, czyli koło godziny 17:00-18:00.
Pozostaje wtedy jakieś 3-4 godziny do zgaszenia światła. W soboty i niedziele karmię 2x dziennie, ale poranna porcja jest mniejsza.
Karmię głównie mrożonkami. Podstawową jest kryl, mysis, dafnia. Sporadycznie miękkie robactwo - artemia, komar, wodzień bardzo rzadko ochotka.Także niejednokrotnie przygotowuję drobno posiekane krewetki i spotyka się to z dużą aprobatą ze strony moich podopiecznych :)
Czasem ponacinaną krewetkę wrzucem w wiekszym kawałku, żeby dać rybom trochę przyjemności w "walce" z pokarmem.
Moim suchym pokarmem jest wymieszany premium chilid s i premium s Naturefood. Podaję go 2-3 razy w tygodniu. Ryby za nim szaleją i raczej rzadko udaje mu się dotrzeć do dna :) Wykorzystuję to i właśnie w trakcie karmienia suchym pokarmem dodaję witamin - Fishtamin (Sera).
Witamin daję 2/3 dawki zalecanej przez producenta, bo w naturefood też jest trochę w składzie. Dodatkowo przy podmianach używam aquasafe, więc dostarczam kolejnych witamin w wodzie.

Ryby wyglądają na szczęśliwe, a moja obecnośc w pobliżu akwarium skutkuje ogromnym poruszeniem i niecierpliwym wyczekiwaniem.
I chyba nie karmię najgorzej, bo już kilka osób stwierdziło, że mam bardzo ładnie wybarwione samce T.vittatus i L.callipterus.

Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb / Jakie polecacie pokarmy Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®