Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb /

Co to może być ??

Autor Peren
Użytkownik
#1 - Posted: 18 Lut 2009 18:33 
WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika: 300l
Wiek zbiornika: 14 miesięcy

Obsada: 20 Ilangi

Jakie pokarmy: Spirulina Forte, Sera Flora, Spirulina OSI, Tetra Pro Vegetable, Hikari Chichlid Exel, Dainichi Veggie Fx, Mrozony Cyklop.

Niepokojące objawy u ryb:

Grube galaretowate odchody. Jedna ryba od 2 tygodni przesiaduje środek zbiornika i cały czas przesiewa i najprawdopodobniej zjada piasek. Dzieje się tak przez cały dzień wieczorem ma tak duży i opuchnięty brzuch że płetwy brzuszne nie przylegają do brzucha. Odchody są białe wręcz przezroczyste bardzo grube, krótkie bardzo szybko opadają na dno jak były by z piaskiem. Ryba przy wydalaniu zmienia kolor bardzo trudny do opisania. U reszty zaobserwowałem sporadycznie takie odchody lecz zachowują się normalnie.

Parametry wody:
NO2: 0,3mg/l
NO3: 10mg/l
PH: 8,5
NH3/NH4: 0,0
T:26
=========================================

WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry:
Filtr zewnętrzny i wewnętrzny

Jakie dekoracje w zbiorniku:
Wapien Filiński drążony, a na dnie piasek biały kwarcowy,
Rośliny: 3 Anubiasy

Autor rambowskixx
Użytkownik
#2 - Posted: 18 Lut 2009 18:42 
A parametry wody według Ciebie są ok? Szczególnie no2? Na pewno dobrze zmierzyłeś?Bo ten zbiornik wygląda jak zupełnie nieustabilizowany biologicznie mimo, iż działa od długiego czasu.
Poza tym napisałeś, że masz filtr zewnętrzny i wewnętrzny a to zbyt wiele nam nie mówi. Podaj wydajność tych filterków jakie materiały filtracyjne w nich zastosowałeś.

Pozdrawiam
Łukasz

Autor Peren
Użytkownik
#3 - Posted: 18 Lut 2009 19:22 - Edytowany przez: Peren 
Woda mierzona testami Sery kropelkowymi. NO2 najmniejsza na skali <0,1 - <0,3mg/l.
Filtarcja: Turbina wewnętrzna z wielką gąbką 1200l/h
Kubeł Tetra Tec EX 1200 gąbka i bio kule 1200l/h

Autor rambowskixx
Użytkownik
#4 - Posted: 18 Lut 2009 19:42 
NO2 najmniejsza na skali <0,1 - <0,3mg/l.

No wiesz 0 a 0,3 w przypadku no2 to ogromna różnica.
Moim zdaniem w kuble bardziej sprawdziła by się ceramika.

Co do reszty to wygląda to dla mnie na jakieś pasożyty bo rozumiem, że ta opuchnięta ryba pobierała pokarm przez te dwa tygodnie od wstąpienia objawów?. Co do zjadania piasku to chyba przesada. Przesiewanie piasku u trofeusów to normalna rzecz i coś tam zjedzą ale nie w dużych ilościach.
Może wypowie się ktoś jeszcze w tej sprawie.

Łukasz

Autor brotherpit
Użytkownik
#5 - Posted: 19 Lut 2009 12:29 
Zerknij do wątku: "Niepokojace zachowanie Tropheusów" w tym samym dziale - dowiesz się czegoś ciekawego o testach Sery.
Może w twoim przypadku jest inaczej, niż w moim, ale dobrze by było potwierdzić parametry innymi testami.

Autor Peren
Użytkownik
#6 - Posted: 19 Lut 2009 20:23 
Przeleciałem całe miasto za testami i zdobyłem tylko NO2 - Tropical tam także skala zaczyna się od <0,3mg/l (i tyle mi wskazuje test). Postaram się zdobyć test NO3 i podać parametry. Co 2 dzień podmieniam 60l wody, dodałem soli ryb nie karmie od wtorku. Co jeszcze mogę zrobić? Postaram się dodać zdjęcie ryby

Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb / Co to może być ?? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®