Drogi Robercie
Posłucham Cię proszę, zajmując się badaniami dotyczącymi zwalczania pierwotniaków u ryb zacząłem gromadzić literaturę na temat metronidazolu zainteresowanych odsyłam więc do poczytania tego Opisu patentowego:
http://pubserv.uprp.pl/PublicationServer/Temp/kqv6 9i4vn7cpqn1e47i1kkmeb7/PL192862B1.pdf
Analizując kolejne pozycje uświadomiłem sobie jak istotną rolę (nawet 10 krotną) w leczeniu zwierząt wodnych a kręgowców niższych może mieć rozpuszczalność tego leku. Kolejnym etapem moich dociekań był fakt znikania widzialnego proszku (leku) w wodzie w trakcie "rozpuszczania" okazuje się, że nie do końca stanowi to o rozpuszczalności i dalszej możliwości penetracji komórek. W końcu zacząłem rozpuszczać i proszek i pigułki w różnych kwasach a ostatecznie natknąłem się na wspaniały wynalazek "płyn do infuzji" w myśl zasady dobrego nie poprawiać tu się zatrzymałem. Oczywiście kupiłem proszek przeznaczony dla gołębi, który zawierał już w składzie kwas jednak stosowanie go dla ryb było niebezpieczne (miało wpływ na parametry) być może opublikuję wyniki chociaż skala takich doświadczeń nie ma przełożenia na gospodarkę gdyż w znacznej objętości wody (tysiące metrów sześciennych) nie znajdzie poparcia finansowego itd. Jednak ostatnio angażuję się pośrednio
w badania nad probiotykiem, który wykazuje lepsze niż antybiotyk działanie przeciwko
Aeromonas zarówno profilaktyczne jak i lecznicze samemu będąc jednym z wielu szczepów tej bakterii jednak nie wywołującym chorób a jednocześnie silnie konkurencyjnym dla patogennych. Po zakończeniu tego projektu postaram się aby osoba prowadząca badania postarała się wprowadzić produkt na rynek. Myślę, że będzie to milowy krok do udanego łączenia stad ryb w warunkach akwariowych.
Pozdrawiam i czekam na sobotnią przesyłkę rybka otrzyma probiotyk