Witam.
Wróciłem po weekendzie do domku i zastałem dość niemiły widok. Jeden z moich moliro miał na oku białawy nalot, jakby pleśń i taką białawą obwódkę wokół oka, które jest lekko wyłupiaste. Ponieważ było juz dość późno to zmniejszylem temperaturę do 24* dodałem soli po 3 łyzki na 100l wody i odłączylem światło. Pomyslałem sobie ze kupie po powrocie z pracy Mycopur i przprowadzę nim 3 dniową kurację i głodówkę. Miałem podobną sytuację ze 3 lata temu kiedy to dopuściłem kolejną gromadkę moliro do ówczesnych mieszkańców. Taką kuarację zaleciła mi wtedy pani Marta. Podziałało. Myślałem ze i tym razem tak bedzie. Ku mojemu zdziwieniu dziś rano znalazlem jedną z rybek plywającą do góry brzuchem...:( i nie byla to ta z bialym okiem... teraz pozostaje znaleźć przyczynę zgonu. Na moje oko rybki nie są opuchnięte ani niemrawe. Gromadzą się przy szybie jak tylko podchdzę, nie jadły nic od piątku więc postanowilem kontynuwać głodówkę. To dopiero drugi zgon w moim akwa od 3 lat, ze 2 miesiące temu padła mi również jedna rybcia tak jakby "na zawał", zgieła się w pół i wyzionęła duch dosłownie w ciągu 5 minut...
Akwarium
150x45x50(wysokość)
Obsada
23 szt tropheus moliro (6F0 i 17F1)
Wystrój
piasek + otoczaki (brak ostrych krawędzi)
Filtracja
Eheim 2228 + panel wypełniony grysem dolomitowym , keremzytem i gąbką aquamedic napędzany atman 203 (panel 12x50x50wys)
Oświetlenie
4x żarówki diodowe 2,5w
Parametry
napiszę wieczorem po pomiarach jak wrócę do domu...
Moje przypuszczenia.
Po analizie kilku wątków zacząłem sie zastanawiać co zrobilem nie tak...
1. podmieniłem w piątek przed wyjazdem ok 25% wody (leję bezpośrednio z kranu) - dzwoniłem do wodociągów i mówią, że nie było żadnej awarii ani innych problemów z wodą w mojej okolicy
2. do dotychczasowych pokarmów (sera flora, tropical spirulina forte, OSI płatki + shrimpmix 1 na tydzień) dołączyłem z miesiąc temu hicari cichlid excel medium i naturefood cichlid plant M...może zbyt często chciałem je raczyć nowościami - karmię 2 razy dziennie po południu i wieczorem (hicari i naturefood oczywiście namaczam w wodzie z akwarium przez ok 30 min.)
3. Rybka z białym okiem to samiec troszkę widać na nim śladów walki... może zranił oko podczas walki i wdała sie infekcja...?
4. co do zgonu tej 2 rybki to nic mi nie przychodzi do głowy...:(
Proszę o rady i pomoc
Pozdrawiam
Marcin |