Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb /

Deformacje płetw i ciała u ryb..

Strona  Strona 1 of 2:  1  2  Next »  
Autor admin
Admin
#1 - Posted: 3 Lut 2006 12:36 
Jacku

Wyjaśnij nam na czym moga polegać takie deformacje ciała, pokryw skrzelowych zwiazane z np. szokami termicznymi?

Marta

Autor JacekK
Użytkownik
#2 - Posted: 3 Lut 2006 13:14 
szok termiczny
ryby maja przystoswane doskonale organizmy do zmiany roznicy temperatur wody...ale tylko wtedy gdy odbywa sie to stopniowo /dla tanganiki max 4 stopnie na dobe/
Popularnie nazwywane czynniki ktore wplywaja na szok termiczny spowodowany zbyt szybkim obnizaniem temperatury sa niczym innym jak CHOROBA ! Ichtiolodzy mowia wprost PRZEZIEBIENIE.
Jesli ryba jest w dobrej kondycji system odpornosciowy poradzi sobie z tym szybko i bezproblemowo . W innych przypadkach pierwszymi objawami bedzie siedzenie na dnie ,znaczne zmniejszenie ruchow oslon skrzelowych. W przypadku wystawienia organizmu ryby na stale gwaltowne zmiany temperatur /ciagle przeziebienie/ system odpornosciowy ryby traci znacznie swa skutecznosc. Pierwszymi objawami bedzie sklejanie sie pletw , nastepnie bardzo czeste ataki roznych grzybow i plesniawek . U ryb ktore uczestnicza caly czas w procesie ,,przeziebienia,, i dorastaja w tych warunkach obserwuje sie jakby zaniki koncowek oslon skrzelowych ...jakby ryba miala je krotsze w niejednokrotnych przypadkach widac nawet skrzela ... aby to zjawisko ,,widocznych skrzel ,, moglo powstac ryba musi byc przziebiana i dodatkowo woda musi byc bardzo uboga w skladniki mikroelementowe . W momencie gdy ryba jest na przeziebieniu ciaglym /co tydzien podmiana wody/ zostaja zachwiane wszystkie procesy zyciowe jej ... my zewnetrznie zobaczymy to jako sklejanie pletw i braki w oslonach skrzelowych ... w sytuacjach krytycznych i oslabienia organizmu ryb zabserwujemy tzw czesciowy paraliz miesni /nierowno poruszane oslony szkrzelowe prawa-lewa/.
Dlaczego zanikaja oslony skrzelowe u ryb wiecznie przeziebionych ... dokladnych badan brak ...przypuszczenia zwiazane z zaleznoscia ukladu krionosnego oraz procesow osmoregulacyjnych /nie bede zameczal/.

W wielu publikacjach o chorobach ryb zapomniano dodac ze moga sie one porostu przeziebiac ..ale u ryb takie przeziebienie znacznie oslabia ich systemy odpornosciowe , jesli takie oslabienie polaczymy z zmiennoscia czynnikow zewnetrznych/podmiana wody/ to juz krok do wylegu form przetrwalnikowych w organizmie ryby.

I o zgrozo ryby te sataja sie bardziej odporne z wiekiem ale ten typ odpornosci jest okupiony dla nich strasznymi mekami.
Wszystko co napisalem dotyczy zbyt niskiej temp. co innego sie dzieje przy zbyt wysokiej.
Jak ktos czegos nie zrozumial prosze pytac wyjanie dokladniej.
Pozdrawiam

Autor JacekK
Użytkownik
#3 - Posted: 3 Lut 2006 13:19 
Ach jeszcze jedno ... jest to jeden z czynnikow prowadzacych do ,,karlowacenia,, ale nie zawsze i u nie wszystkich gatunkow.
Pozdrawiam

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 3 Lut 2006 13:22 
Dla mnie wszystko jest zrozumiałe, chociaz mam pytanie, czy te deformacje dotyczą tylko pokryw skrzelowych, sklejania płetw, czy o ile wiesz, układu szkieletowego wewnetrznego róznież?

Jak ze śluzem na ciele, czy obserwuje sie zmiany wydzielania?

No i co sie dzieje w zbyt wysokich temperaturach?

Marta

Autor Beliar
Użytkownik
#5 - Posted: 3 Lut 2006 13:23 
Witam
Właśnie ja mam całą obsade z takiej hodowi i nie zauwarzyłem zmian
Bemba i duboisi rosły w takich warunkach od małych ryb,chipimbi żyły tam troche krócej.
W razie potrzeby służe zdjęciami swoich trofci
Pozdrawiam
Jarek

Autor JacekK
Użytkownik
#6 - Posted: 3 Lut 2006 13:39 
Marto objaw zmniejszenia pokryw skrzelowych jest objawem nieprawidlowego rozbudowywania ukladu szkieletowego /jedyny dowod zewnetrzny jaki widzimy poza sama deformacja ciala/.
To przeziebienie jak napisalem wplywa na wszystkie czynnosci zyciowe organizmu . Tylko inaczej to zobaczymy u ryb rosnacych w tych warunkach od larw /90% mozliwosci deformacji calego ukladu szkieletowego / a inaczej nam sie to objawi u ryb doroslych .
I nastepna sprawa uklad szkieletowy ryb nie jest ukladem nosnym jak u ssakow.
U ssakow uklad szkieletowy ma za glowne zadanie utrzymywac cialo i jego organy i zadnie to spelniaja najprosciej mowiac wszystkie kosci.
U ryb uklad nosny jest scisle powiazany z ukladem miesniowym . Czyli w odpowiedzialnosci za ksztalt ciala maja udzial zarowno uklad szkieletowy jak i miesniowy . Temperatura jest jednym z czynnikow doprowadzajacych do karlowacenia/zachwianie prawidlowej budowej danych tkanek/.

O zbyt wysokich zaraz napisze Marto.

Jarku aby to ocenic trzeba porownac te same gatunki z warunkow ,,przeziebienia,, i nie . Dodatkowo trzeba wiedziec na co patrzec masz odpowiedzi w mych postach.
Pozdrawiam

Autor JacekK
Użytkownik
#7 - Posted: 3 Lut 2006 13:57 
Zbyt wysoka temperatura stala i jej skoki do gory.

Jest to jeden z smiercionosnych czynnikow zenetrznych .
zbyt wyskoa temperatura i jej skoki o 6 stopni w gore szybkie doprowadzaja do znacznie niebiezpieczniejszych zmian w organizmie ryby .
Cala gospodarka gazowa wewnetrzna ryby jest zalezna od temperatury .
Zbyt wysoka temperatura to bariera ktorej organizm ryby moze nie pokonac ..moze to byc czynnik smiertelny ..natychmiastowy.
jak to opisac...
Uklad krazenia dostarcza tlenu do organizmu ryby /serce.miesnie,mozg/ ale ten sam uklad odpowiada za wydalenie np toksyn z miesni.
Wydajnosc tego ukladu ma swe granice fizyczne . temperatura zbyt wysoka doprowadza do niemoznosci poprawnej pracy tego systemu .
Ryba sie dusi , miesnie sie jakby zakfaszaja,mozg z braku tlenu powoli obumiera. To sytuacja w temperaturach zbyt wysokich dla danego gatunku.

w sytuacjach kiedy ryba jest w temperaturce zbyt wysokiej ale ta roznica jest np. 5 stopni nie doprowadzi to jej zgonu ale znacznie oslabi system krazenia , jego funkcjonowanie /1 krok do chorob zakaznych/ .
Objawami bedzie siedzenie ryb na dnie zbiornika,utrata duzych warst sluzowki ,zmetnienia oczne ,RYBA NIE MA SZNAS NA KOLORY !.

W 60% winne w tym przypadku ponosi niedobor tlenowy organizmu a 40% to rozne rekcje danych narzadow wewnetrznych na takie temperatury.

Pozdrawiam

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 3 Lut 2006 14:04 
Moje pytanie odnośnie niskich temperatur, czy narybek pływający w niskich temperaturach karłowacieje?


Uklad krazenia dostarcza tlenu do organizmu ryby /serce.miesnie,mozg/ ale ten sam uklad odpowiada za wydalenie np toksyn z miesni.

To stwierdzenie jest bardzo ważne, przeciez ryby są organizmami zmiennocieplnymi i w wysokich temperaturach ich metabolizm jest ogromny. W związku z tym ilość toksyn będących produktami metabolizmu wzrasta. Przy upośledzeniu układu krazenia, ryby zatruwają się właśnymi toksynami.

Marta

Autor JacekK
Użytkownik
#9 - Posted: 3 Lut 2006 14:11 
Tak Marto co napisalas jest prawda ..ale musimy pamietac ze ryby moga jakby same sterowac swym metabolizmem .
czyli mamy czynnik okreslajacy zachowanie samego organizmu oraz czynnik zenetrzny fizyczny niedotlenienie . W przypadku wysokich temperatur zachodza oba.
Pozdrawiam

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 3 Lut 2006 14:13 
W wysokich temperaturach niedotlenienie ma chyba związek z gorszą rozpuszczalnością tlenu w wodzie (w tym w wodzie w organiźmie). Czy dobrze myślę?

Marta

Autor JacekK
Użytkownik
#11 - Posted: 3 Lut 2006 14:21 
tak Marto :)
Pozdrawiam

Autor JacekK
Użytkownik
#12 - Posted: 3 Lut 2006 14:41 
I celowo odpowiem teraz na twe inne pytanie Marto ...
...,,Jak ze śluzem na ciele, czy obserwuje sie zmiany wydzielania?..,,
Aby wysoka temperatura mogla zaczymac wydzielanie sluzowki to mym zdanie roznica z 8-10 stopni w gore ./to pierwsza samoobrona organizmu/.
I tak samo z temperaturami w dól .
Njabrdziej niebezpiecznym dla sluzowki jest brak czynnikow stymulujacych jej wydzielanie . Jednym z tych czynnikow JEST ZMIENNA TEMPERATURA np wachania dobowe .
czyli tlumaczac jesli mamy wachania dobowe w zbiorniku w granicach normy to stymulujemy jej lepsze wydzielanie ...jesli mamy stala temperature to jej proces wydzielania jest mniejszy.
Pozdrawiam

Autor timus
Użytkownik
#13 - Posted: 3 Lut 2006 15:07 
Jaką średnią temperature powinniśmy przyjąć? Zakres dla np. trofci podawany w literatuże to 26-29 stopni. Czy jeśli mówimy o temperaturze w góre to zaczynamy liczyć od 29 a w dcół od 26?

Czy możecie takrze opisać wpływ na organizm niedoboru tlenu i jakie są tego objawy? W skrajnych przypadkach ryby bedą się zachowywać jak w inwazji oprzywr. (przebywanie pod lustrem wody i dziubkowanie) Ale jeśli tlenu brak w mniejszym stopniu jakie będą tego objawy i skutki (długotrwałe przebywanie na skraju zapotrzebowania na tlen)
Marcin.T

Autor JacekK
Użytkownik
#14 - Posted: 3 Lut 2006 15:16 
Jaką średnią temperature powinniśmy przyjąć?

temperature wystepowania ,przebywania/glebokosc/ a max to temperatura max powierzchni wody Tanganiki.


Czy możecie takrze opisać wpływ na organizm niedoboru tlenu i jakie są tego objawy?

objawy takie same jak przy wysokiej temp. jesli jest go naprwde malo.

przebywanie pod lustrem wody i dziubkowanie

to sa 1 objawy kiedy tlenu zaczyna powoli brakowac ..

ciagle przebywanie w warunkach niedoborow tlenowych to zle dzialanie ukladu krazenia,trwiennego,nerwowego,miesniowego .
I co do objawow tego zjawiska niestety kazdy gatunek zareaguje inaczej .
Wspolnymi objawami bedzie przebywanie ryb w powierzchniowych warstwach wody , natychmiastowa degradacja kolorow .
Pozdrawiam

Autor timus
Użytkownik
#15 - Posted: 3 Lut 2006 16:30 
Wiesz Jacku ja pytałem się o objawy niedoboru tlenu bo bałem się że w moim akwa mogło by być coś nie tak. Jak już pisałem w nocy mam włączone tylko dwa kubły z deszczownicami które natleniają akwarium. Ale nie ma takich objawów rybcie oddychają równomiernie i są w dobrej kondycji i dobrze się rozmnażają.
Marcin.T

Autor tooold
Użytkownik
#16 - Posted: 4 Lut 2006 12:32 
Jaką średnią temperature powinniśmy przyjąć? Zakres dla np. trofci podawany w literatuże to 26-29 stopni. Czy jeśli mówimy o temperaturze w góre to zaczynamy liczyć od 29 a w dcół od 26?

przeczytałem archiwum i natknąłem sie na wypowiedzi kilku osób ,że jest ona zmienna dobowo i roczniei że wypowiedzi o małej zmienności temperatury to stare mity. Zgadzam się z tym ogólnie,choć wydaje mi się ,że dobowe wahania dotyczą tylko warstwy na prawdę powierzchniowej i płycizn .
Jestem zwolennikiem jednak chyba "dawnej teorii " ,że temperaturę powinno sie trzymać na wysokości pomiędzy 26 - 24,5 stopnia , nie wyżej .
Takie wykresy temperatur były kiedyś podawane.
Teraz na stronie reklamowanej prze Jacka znalazłem jakby potwierdzenie tego :

Autor rufus1
Użytkownik
#17 - Posted: 4 Lut 2006 13:16 
Witam!!!
Zgadzam sie z tooold'em że wahanie temperatur w jeziorze moga dotyczyc wyłącznie warstw przypowierzchniowych i płytkich wód.
Jeżeli chodzi o przedstawiony wykres to moim zdaniem jest on nieco ;-) stary (1975 r., kurcze 31 lat temu :-)). Dotarłem w necie do badań amerykańskich uczonych nad kilimatem nad Tanganiką. Jak wszystkim wiadomo Tanganika ma "swój" specyficzny klimat, który jest wyłącznie nad jeziorem. Nie bede pisał jak to sie dzieje bo nie o to chodzi (inną razą ;-)).
Jak wiadomo klimat na Ziemi powoli ociepla sie, ma to również wpływ na klimat nad jeziorem. Badania przeprowadzone w 2003 roku były porównywane do wyników robionych 80 lat temu. Okazało sie że 1/3 populacji ryb powoli ginie lub juz wygineła. Stan taki był spowodowany zmiana klimatu. Temperatura w tym czasie podniosła sie o 0,6*C, oczywiście z tendencja wzrostową do nawet 1,5 *C. Zminejszyła sie również siła wiatru, co spowodowało słabsze ruchy wody w jeziorze (mieszanie sie wód), to z kolei wpływa na znaczne ograniczenie transportu substancji odżywczych w górne strefy jeziora gdzie rozwijają sie min. glony, a od glonów wszystko sie zaczyna ( a co zooplanktonem Jacku?masz moze jakąś wiedzę na ten temat). Słabsze wiatry powoduja silniejsze nagrzewanie sie wód powierzchniowych i płytkich. Wzrost temperatury moim zdaniem ma również wpływ na funkcjonowanie organizmów w tych strefach.
Leszek

Autor admin
Admin
#18 - Posted: 4 Lut 2006 13:33 
Leszku

Z ostatnich badań ( opublikowane miesiac temu), zmiany w ostatnich 50 latach w fitoplanktonie polegaja na zamianie dużego udziału zielenic (Chorophyta) na glony brunatne (okrzemki, chrysophyta).

Marta

Autor rufus1
Użytkownik
#19 - Posted: 4 Lut 2006 13:54 
Czyli jak widać jezioro zyje własnym zyciem, zapewne przy naszym udziale, oczywiście czasami nie porządanym (ocieplenie klimatu i inne problemy). Ciekawe jaki to bedzie miało wpływ na organizmy zyjące w jeziorze?
Leszek

Autor tooold
Użytkownik
#20 - Posted: 4 Lut 2006 14:04 
Temperatura w tym czasie podniosła sie o 0,6*C, oczywiście z tendencja wzrostową do nawet 1,5 *C.

temperatura czego dokładnie ?

Autor rufus1
Użytkownik
#21 - Posted: 4 Lut 2006 14:18 
Przepraszam za nie dopowiedzenie, słuszna uwaga :-). Temperatura powietrza nad jeziorem wzrosła o 0,6*C z proporcjonalnym wzrostem temperatury wody jeziora (nie podaja na jakich głebokościach) przy spadających prędkościach wiatru.
Leszek

Autor tooold
Użytkownik
#22 - Posted: 4 Lut 2006 14:19 
Z ostatnich badań ( opublikowane miesiac temu), zmiany w ostatnich 50 latach w fitoplanktonie polegaja na zamianie dużego udziału zielenic (Chorophyta) na glony brunatne (okrzemki, chrysophyta

myślę,że to bardzo niekorzystna zmiana - zielenice oprócz tego,że stanowią pokarm dla innych bezkręgowców są z tego co pamiętam znaczącym składnikiem pokarmowym u wielu ryb tanganikańskich

Autor admin
Admin
#23 - Posted: 4 Lut 2006 14:22 
Tak, masz racje, to raczej niekorzystne zmiany, świadczą chyba też o eutrofizacji jeziora.

Marta

Autor admin
Admin
#24 - Posted: 5 Lut 2006 07:56 
Wg P. Schupke zalecana temperatura dla trofeusów to 24 stopnie. W zimie przy redukcji jedzenia, temperaturę mozna nieco obniżyć.

Marta

Autor JacekK
Użytkownik
#25 - Posted: 6 Lut 2006 10:13 
D2 CLIMATIC
Climatic Data at Bujumbura (3)
Mean temp. [deg C]*1
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Ann.
23.4 23.1 23.3 23.4 23.3 23.0 22.9 23.9 24.8 24.7 23.3 23.0 23.5
Precipitation [mm]*2 94 109 121 125 57 11 5 11 37 64 100 114 848

http://www.ilec.or.jp/database/afr/afr-06.html

Autor timus
Użytkownik
#26 - Posted: 6 Lut 2006 11:10 
Z tego co można wywnioskować z waszych wypowiedzi i z tego co pokazuje Jacek nie powinniśmy przekraczać 25 stopni! O zgrozo wiec jak latem utrzymywałem temperature na poziomie 29 to moje trofcie nieźle dostały po d..... Myślałem że wiem sporo a wiem guzik!
Powiedzcie jakie temperatury utrzymujecie w swoich zbiornikach i jakie są efekty obserwacji w związku z tym?
Marcin.T

Autor JacekK
Użytkownik
#27 - Posted: 6 Lut 2006 11:35 
teraz mam 24 srednia ..noc 22 do 23 dzien 23,5 do 25 max.

Pozdrawiam

Autor timus
Użytkownik
#28 - Posted: 6 Lut 2006 11:39 
Jacku czy zawsze utrzymywałeś taką temperature? Czy od niedawna?
Marcin.T
Ps. Twoim zdaniem jakie skutki przyniosła utrzymywana przezemnie tęperatura w przedziale 26-29?

Autor rufus1
Użytkownik
#29 - Posted: 6 Lut 2006 11:44 
Witam!!!
Jacku dane które podałeś na podstawie informacji z internetu (strone znam) nie wiem czy moga byc do końca aktualne. Troche czasu upłynęło od dokonanie tych pomiarów. Patrz związek z tym tematem posty wyżej.
Pozdrawiam Leszek
ps. ja w swoich zbiornikach miałem i mam ok. 24- 25*C.

Autor JacekK
Użytkownik
#30 - Posted: 6 Lut 2006 11:46 
29 caly czas .... bez wachan ... system odpornosciowy aby porawnie funkcjonowal musi byc stymulowany ..jedna z tych stymulacja sa odpowiednie zakresy temperatur... przy 29 stopniach sa juz duze problemy z gospodarka gazowa organizmu ... jesli zjedziesz temperatura teraz na 24 /przeziebienie mozliwe/ ..musisz proces obinzania tem rozlozyc w okresie okolo tygodnia .
Pozdrawiam

Strona  Strona 1 of 2:  1  2  Next » 
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb / Deformacje płetw i ciała u ryb.. Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

 

 ?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.
 
 
  Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®