Po powrocie z pracy zauwazylem brak w stadzie Duboisi, padlo 6 sztuk, sprawa jest tego typu ze od 2 dni praktycznie nic jadly (oprocz skubania kamieni). Mam je od 3 tygodni, male, 3.5 cm jeszcze nie wybarwione, baniak dojzewal 3 tygodnie, wczoraj oprocz nie spozywania pokarmu nic nie wskazywalo na jakies zgony, tlumaczylem sobie ze sa male a ja juz mam troche glonow ktore caly czas skubia. Trupki maja zaczerwienione skrzela () Pozostale nie wykazuja zadnych oznak choroby. Zostaly mi 4 wiec prosze o pomoc. Jest to moja druga Tanganika, w Polsce mialem 9 miesiecy te same trofki i zadnych problemow, po kilku latach naszlo mnie zeby je tutaj miec i lipa, moze to ta angielska woda ? herbate maja zajebistą ;)
Akwa 150 l
Swiatlo 12/24 Arcadia 2x18 w (noc 3 niebieskie diody)
Filtr zewn. 24/h Aqua-Pro 1SP 740 l/h, deszczownia, 3 wklady ("pumeks", rurki ceramiczne + koral, 2 gabki)
Podloze, dosc drobny bialy piaseczek (zalewany wrzatkiem, plukany)
Kamienie oceaniczne (plaskie jak piaskowce) ok 20 kilo
Pompka 6 godz dziennie (2 kostki)
NO3 - 20
NO2 - 0
pH - 7,8 -8
KH - 240 ppm(mg/L) 13,4'
GH - 180 ppm(mg/L) 10'
No i to tyle, jezeli cos pominalem to dajcie znac.
Rapez.
Edit: Pokarm Cichlid Spirulina Sticks (Nutrafin), Vegetable (Tetra PRO)
Edit: Rosliny Valisinera (chuba tak to sie pisze) Anubias nana
Edit: Fotka trupka
http://img28.imageshack.us/img28/4809/dsc0034rj.jp g
Edit: wlasnie padla nastepna, zostaly 3, czerwone skrzela nie sa oznaka choroby, te 4 wczesniejsze widocznie padly rano i zbyt dlugo przebywaly w wodzie a ja bylem w pracy, doslownie ten co sie teraz przekrecil nie ma czerwonych skrzel. No to po Trofkach, ch.... wie o co chodzi, prosze o pomoc.