Hej,
sporo ryb. Jak duże masz akwarium?
Altolamprologusy, Julidochromisy i inne większe neolamprologusy bardzo lubią mrożone krewetki. Ja podaje moim rybom te koktailowe. Dla większych Alto podaje pokrojone na mniejsze kawałeczki, odpowiednio do wielkości osobnikow. Mniejszym rybom podaje posiekany "tatar" z krewetek. Ryby to uwielbiają. Szczególnie Alto, które w naturze jedzą głównie krewetki. Sexfasciatusy również w dużej mierze mają je w diecie. Kryl oczywiście podaję również, ten mniejszy, kysis i czasem artemia.
Moje ryby nie lubią larw komara ani dafni. Rybom z Tanganiki, jak można przeczytać w wielu tekstachh dotyczących żywienia, nie należy podawać także mrożonej ani żywej ochotki. Cyprochromini, jak pisał Marti to planktonożercy, wodzień, bosmina, oczlik to ulubione pokarmy moich Paracyprochromisów.
Jeśli chodzi o suche pokarmy - w moim akwarium panuje różnorodność. Sera, Hikari, Nature Food, Dainichi, Tropical Tanganika platki, Osi Platki to ulubione z suchych. Przyznam, że szczególnie lubiane są:
Dainichi Kril, ryby za tym szaleją. No i Nature Food Premium Cichlid, występuje w kilku rozmiarach, mam S- dla paracyprychromisów i podrośniętego narybku i M dla Altolamprologusów i dorosłych Julido. Nature Food jest bardzo dobrym, oszczędnym i nie brudzącym pokarmem. Podaje się rybom 1/3 - 1/2 normalnej dawki.
Tropical Tanganika to osobny przypadek, jeden z dwóch płatkowanych pokarmów, moje ryby szeleją za nim.
Ostatnio podaję też D-50 Plus dla Dyskowców. Zawiera substancje naturalne stymulują silne wybarwienie. Działa.
Dla moich ryb stosuję dietę 30% pokarmy syche (płatki, granulaty) i 70% mrożonki. Podaje kilka razy w ciągu dnia. Ale uwaga - krewetki są bardzo kalorycznym pokarmem i z reguły, moje Julidy i Alto, gdy skubną rozmrożone mięso krewetek rankiem, nie jedzą już przez cały dzień.
Co do krewetek - z czasem nabiera się wprawy i obserwując preferencje poszczególnych osobników należy wrzucać tylko tyle mięsa ile zostanie zjedzone. Pamiętaj, że to już solidny kawał żarcia i pozostawiony w akwarium, nie zjedzony, mocno zanieczyści wodę. |