Jak dobrze zrozumiałem ostatni test wykonales po podmianie wody (1 dzień po podmianie). Moim zdaniem takie testy powinno sie robic raczej przed wymiana wody (max. stezenie), ew. kilka dni po tym zabiegu. Jeżeli test wyk. po 1 dniu po wymianie wody 10% pokazuje 100, to ile NO3 wynosi np. po 4-5 dniach??!!!
Nie doczytałem lub mi umkneło, ile masz ryb i jaki zbiornik, jak filtracja, nie przekarmiaj ryb, stosuj glodówki. Wodę mozna podmieniać częściej w mniejszych ilościach lub wiecej procentowo, ale rzadziej. Zbyt duże ilości podmienianej wody w krótkich okresach nie pozwola na "dojrzewanie" zbiornika. Wymiana wody 10% raz na tydzień przy duzej obsadzie, mało wydajnej filtracji i przekarmianiu moim zdaniem to za mało.
Ogranicz karmienie, podmieniaj wode co 2-3 dzień po 10% dodając uzdatniacza (ale tylko raz w tak krótkim odstepie czasu), sprawdź i ew. wyczyść masę filrujacą w filtrach (gąbki i itp), ale nie we wszystkich na raz, stopniowo (jeden teraz, drugi za tydzień, zakladam że masz 2 filtry). Cały czas kontroluj parametry wody. Jeżeli będą wracać do normy ogranicz podmiany do częstotliwości co tydzień ale np. 20-25 %.
Może jeszcze ktoś Ci cos doradzi.
Leszek |