zbiornik 375 l.
filtr zew 2000l/h i 900 l/h , filtr wew. 1000l/h
temp. 25-26 c
podmiana wody : 1 w tygodniu 20-30% - woda prosto z kranu poprzez filtr węglowy / zamontowany na wężu/
obsada : 13 szt bemb i 13 szt. dubois 4-5cm
karmienie : spirulina , biovit, tetraphyl, ostatnio kupiłem cyklop mrożony ale jeszcze nie dawałem.
===============================
Woda bez ryb była ok półtora tygodnia , potem zakupiłem ryby z jednego źródła , są u mnie już ok 3 tygodni ,mają apetyt chętnie jedzą ,są ruchliwe, nie zauważyłem niepokojących nitkowatych odchodów tylko normalne, przed podaniem rozdrabniam i namaczam troszkę pokarm,
No i ostatnio zauważyłem ale tylko u bemb że czasami raz jedna raz kilka ustawiają się na środku zbiornika tak jakby pod prąd wypływający z wylotu mocniejszego filtra i kiwają się na boki , zdarza się im też ocierać s o dno jakby swędziało ich coś pod wąsem. Bardzo się boję aby nie był to Bloat nie mam warunków ani drugiego akwarium w razie konieczności jakiegoś leczenia. Martwi mnie właśnie to kiwanie bo ktoś kiedyś napisał że jak się kiwają to już bloat . Nakręciłem telefonem taki filmek ale nie wiem czy coś z niego można wywnioskować.
Bardzo dziękuję za odpowiedź .
http://youtu.be/KG7MKcDP0U4