Witam ponownie!
Jeszcze raz co do mojego akwarium to jest ono u mnie okolo miesiaca,w tym ryby od 3 tygodni-jest to 7 sztuk,mlode osobniki,3-4 cm.Wczesniej przed wpuszczeniem ryb chodzilo okolo tygodnia-poltora w celu stworzenia biologii w nim,czego napewno w takim okresie nie udalo mi sie za dobrze.
Podloże to dolomit,drobny,biały wysypany na około 5 cm,granit,ulożony bez specjalnych kryjowek i kilka kryptokoryn plus trawa.
Temperature caly czas utrzymuje na poziomie 26-27st,a ph wody to rowne 8 i nie zauwazam żadnych wahan,no3-0-bynajmniej tak było jak ostatnio sprawdzalem,teraz musze kupic nowy test i zobaczyc raz jeszcze.
Filtracja to 2 gabki duze aquaszuta,ale w tej chwili po leczeniu jedna gabka i dwa kubelki z wkladem filtracyjnym i weglem.
Teraz co do leczenia-źle sie wyraziłem nazywajac podanie aquasanu i bactopur profilaktyka,to było leczenie na podstawie zachowania,które zauwazylem.Wydawało mi sie ,że jest to kilka z charakterystycznych objawow bloat,wiec w sklepie doradzono mi leczenie wg.tego co napisalem.
Po drugie wydawalo mi sie ,że stan zachowania trofci byl wynikiem stresu wywolanego stresem zwiazanym z przeniesieniem ich do nowego zbiornika,a stan ten utrzymuje sie okolo 2 tygodni-zastanawia mnie tylko,że z jednej strony sa objawy choroby a z drugiej jest bardzo duzo zachowan jakby ryba byla zdrowa,chetnie podplywa i zjada pokarm,itp.
Karmienie to tylko i wyłacznie spirulina,ja podaje tropicala w formie granulatu,małe porcje 4 razy dziennie,swiatło pali sie okolo 10-11 godzin dziennie-podczas podania lekow nie palilem swiatla i przykrylem akwa oraz podawalem jedzenie raz dziennie.Wode podmienilem po 3 dniu od podania lekow-25%,dodalem sera antistress i zalaczylem wegiel,ktory chodzi mi 3 dzien.
Moje pytanie do Was napisałem,poniewaz nie wiem czy leczyc dalej czy co zrobic,aby powrocila norma.
Moze jakies zmiany w filtracji??? W najblizszym czasie 3 m-cy chcialem dokupic tetre ex 1200.Odnosnie jeszcze napowietrzania chodzi mi kurtyna napowietrzajaca na calej tylniej scianie.
Dziekuje za odpowiedzi i czekam na dalsze rady.
Serdecznie pozdrawiam. |