Witam , mam problem , otóż od soboty przestał mi jeść samiec maswy , zachowuje sie tak jakby był przestraszony , odgania od siebie wszystkie ryby , gdy w sobote dałam im jeść to on zamiast jeść chował się miedzy kamienie , pływa w miare normalnie , nie kołysze się , nie stoi w miejscu ale nie je , od soboty wieczora mają zgaszone światło w niedziele obniżyłam temperature wody do 24 C a od niedzieli do środy były przykryte kocem żeby było ciemniej , w sobote i w poniedziałek podmieniłam 20% wody dodałam witamin no i nic bez żadnej zmany , dzisiaj dałam rano im troszeczke , naprawde troszeczke jeść żeby zobaczyć czy jest już z nim ok ale nadal zamiast jeść schował sie w kamieniach .
nie wiem co to może być , wcześniej około miesiąc temu samice maswy też nie jadły ale one wyglądały gorzej - stały w miejscu i się kiwały , kolega timus poradził mi co mam robić i im przeszło i nadal jest wszystko ok z samicami natomiast teraz samiec pływa ale po mało , przyspiesza gdy odgania ryby od swojego miejsca miedzy kamieniami i nie je .
A teraz zbiornik :
375l. filtracja - cascada 1500 + Filtr wewnętrzny AQUA SZUT SENIOR PLUS 1000 i do tego napowietrzacz
obsada :
maswy - 1+3 dorosłe i 10 małych
bemby - 2+4 i 7 młodych
Chaitika - młode 7 szt.
parametry wody :
ph- 8
NO2 - 0
NO3- 10
karmienie :
-SERA GRANUGREEN
-TROPICAL SPIRULINA GRANULAT
-SERA FLORA
-TROPICAL SPIRULINA SUPER FORTE FLAKES(36%)
-2 RAZY W TYGODNIU SOLOWIEC
- RAZ W TYG. TETRA RUBIN
- TETRA PHYLL
jak myślicie co moge jeszcze zrobić , czy po prostu mam czekać i obserwować ??
Aga |