Akwarium 400l założone na początku kwietnia, ryby wpuszczone na początku maja.
- Filtracja - hw-303b (żwir koralowy) + minikani 120 jako prefiltr (gąbka, wata, purigen, żwir koralowy) + atman 203 z gabką + skimmer eheim
- parametry NO2 - 0, NO3 - 5, PH - 8
- pokarmy - płatki OSI Spirulina (podstawa), JBL 40%, Tropical Superforte, czasami sera flora i tetra phyll, granulaty OSI spirulina (podstawa) i Hikari Cichlid Excel 1 raz w tyg. naturefood 2 razy w tyg, balast rozwielitka mrożona raz w tyg i shrimp mix raz w tyg (małe porcje)
- głodówka w niedziele
- podmiana wody około 80l raz w tyg prosto z kranu temp 24-28
- oświetlenie led ok 10g dziennie
- temp 26
- obsada 15szt bemba SNZ i 10szt. duboisi SNZ
- Granulaty rozmaczam do całkowitej miękkości i rozcieram, płatki trochę krusze.
Problem:
Od początku wpuszczenia ryb wszystko było super, ryby w ogóle nie są płochliwe, wszystkie chętnie jadły, pokarmy wprowadzałem stopniowo małymi dawkami, skubia palec włożony do wody, muszę je ręką odganiać od rurki przy podmianach, bo jedną jeż wciągnąłem na początku. Były już tarła z inkubacją bemb mimo, że ryby młode.
W sobotę (07.06) pod wieczór było jakieś zamieszanie, pływały nerwowo jak przy karmieniu, jakieś małe gonitwy, ale nie zauważyłem konkretnych agresji. W niedziele wymieniłem wodę. Od poniedziałku (09.06) jedna bemba nie je, a dwie nie pływają po całym akwa tylko raczej są schowane. Nie ocierają sie o kamienie, nie zauważyłem ciągnących odchodów. Czasami wydaje mi się, że troche sie bujają, a chwilę póxniej jak patrze na inne to mam wątpliwości. Oświetlenie nie jest takie mocne na jakie wygląda - przez czarne tło i jasny piasek tak mi telefon filmuje.
Ograniczyłem karmienie od kiedy przestała jeść (tylko płatki osi), zmiejszyłem światło, wsypałem 1,5 łyżki soli niejodowanej na 100l, w środę (11.06) podmieniłem 40l wody. Jedna mała bemba kilka dni wcześniej pływała przy tylnej szybie pod wieczór ok 30min przed zgaszeniem - trwało to kilka dni - nie wiem czy to ta sama.
Na jednym z forów po obejrzeniu filmiku poradzili mi, żeby podać samo baktoforte s, bo to raczej nie wygląda na bloat. Zastosowałem leczenie 3 dni, zgasiłem światło, zero karmienia. Dzisiaj jest 4 dzień - podmieniłem wodę i wsadziłem węgiel do filtra. Przeprowadziłem też małe karmienie 2x rozkruszonymi płatkami osi - wszystkie ryby się rzuciły oprócz jednej - przy karmieniu odpływa od reszty, jest osowiała. Co mogę jeszcze zrobić? W zasadzie nie je już 10dni.
Oto aktualny film:
https://www.youtube.com/watch?v=HIq0hqFJZTA&featur e=youtu.be